Κολπική Μαρμαρυγή

Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2019 13:25

Γράφει: Αχιλλέας Ι. Τριανταφυλλίδης, Επεμβατικός Καρδιολόγος

triantafillidis 150x150Τι είναι η νόσος ;

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνά απαντώμενη αρρυθμία στην κλινική πράξη, με αύξηση της συχνότητάς της με την πάροδο της ηλικίας. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι δύο κόλποι της καρδιάς δεν συστέλλονται φυσιολογικά (στην πραγματικότητα παρατηρείται μια χαοτική διέγερση πολύ μικρών τμημάτων των κόλπων η οποία είναι αναποτελεσματική).

Αίτια:

Πολλές είναι οι καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν ή να πυροδοτήσουν την κολπική μαρμαρυγή. Οι πιο συχνές είναι οι βαλβιδοπάθειες, η ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια, οι μυοκαρδίτιδες, η καρδιακή ανεπάρκεια, η υπέρταση κ.α. Βέβαια υπάρχει και ένας μεγάλος αριθμός ασθενών με κολπική μαρμαρυγή που δεν βρίσκουμε συγκεκριμένη αιτία και χαρακτηρίζεται “ιδιοπαθής”. Αυτή η κατηγορία προκαλείται από γονιδιακή διαταραχή. Τέλος υπάρχουν και εξωκαρδιακές αιτίες όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (συνήθως αυτόματα αναστρέψιμη), οι θυρεοειδοπάθειες, διάφορες λοιμώξεις κ.α.

Συμπτώματα :

Συχνά το μόνο σύμπτωμα είναι αίσθημα παλμών ή αλλιώς το ΄”φτερούγισμα” στην περιοχή της καρδιάς. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι αίσθημα δύσπνοιας, ζάλη. Στις περιπτώσεις όμως που συνυπάρχουν και άλλες καρδιολογικές νόσοι, όπως στεφανιαία νόσος, υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια κ.α. μπορεί να προκαλέσει αιμοδυναμική αστάθεια και η κατάσταση να γίνει επικίνδυνη. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις όπου η αρρυθμία ξεκινά και τερματίζεται αυτόματα πολλές φορές ακόμη και κατά την διάρκεια μιας ημέρας. Γενικά αυτό που θα πρέπει να κάνει κάποιος με οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα είναι να ζητήσει την βοήθεια καρδιολόγου.

Διάγνωση :

Αρκετά εύκολη όταν η αρρυθμία είναι παρούσα με ένα απλό Ηλεκτροκαρδιογράφημα ή ακόμη και από την ακρόαση της καρδιάς.Στις περιπτώσεις παροξυσμών δηλαδή όταν ξεκινά και σταματά αυτόματα χρειάζεται η τοποθέτηση Holterρυθμού-μιας συσκευής η οποία καταγράφει τον ρυθμό της καρδιάς για 24 ή και 48 ώρες. Έτσι είναι σαν να έχουμε εναν καρδιογράφο πάνω μας για 2 ημέρες.

Θεραπεία-Επιπλοκές :

Η θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής έχει 3 στόχους :

 • Αποκατάσταση του φυσιολογικού ρυθμού.
 • Πρόληψη επιπλοκών.
 • Διατήρηση της συχνότητας σε χαμηλά επίπεδα.

Ο πρώτος στόχος (δεν είναι πάντα εφικτός, μπορεί να επιτευχθεί είτε με φάρμακα εφόσον γίνει άμεσα η διάγνωση είτε με ηλεκτρική ανάταξη μετά από νάρκωση. Επίσης όσο πιο πολύ καθυστερεί η προσπάθεια αποκατάστασης του ρυθμού τόσο πιο μικρά ποσοστά επιτυχίας έχει. Ακριβώς γι’αυτό είναι καίριας σημασίας η όσο το δυνατό πιο γρήγορη διάγνωση.

Ο δεύτερος στόχος έχει να κάνει κυρίως με την πρόληψη εμβολικών επεισοδίων (τα οποία εμφανίζονται πιο συχνά με την μορφή εγκεφαλικού). Οι ασθενείς λαμβάνουν – συνήθως εφ΄όρου ζωής αντιπηκτική αγωγή. Πλέον υπάρχουν αρκετά φάρμακα για αυτόν τον σκοπό, έχοντας απλουστεύσει την ζωή του ασθενούς.

Ο τρίτος στόχος αφορά κυρίως τους ασθενείς στους οποίους η αποκατάσταση του φυσιολογικού ρυθμου δεν ήταν εφικτή και κατά συνέπεια προσπαθούμε να κάνουμε την καρδιά να λειτουργεί σε χαμηλές συχνότητες αποτρέπωντας έτσι την κόπωσή της.

Συμπερασματικά αξίζει να σημειώσω ότι η κολπική μαρμαρυγή είναι σε γενικές γραμμές μια καλοήθης αρρυθμία, η οποία αντιμετωπίζεται με πολύ καλά ποσοστά επιτυχίας, τόσο η ίδια όσο και οι επιπλοκές

 • Εξατομικευμένες ιατρικές υπηρεσίες

  Εξατομικευμένες ιατρικές υπηρεσίες

  Το έμπειρο ιατρικό προσωπικό μας είναι δίπλα σας  για να σας προσφέρει εκείνη τη θεραπεία που είναι η καταλληλότερη για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματός σας.

 • Αξιόπιστη ιατρική φροντίδα

  Αξιόπιστη ιατρική φροντίδα

  Ακολουθούμε τα πρότυπα ποιότητας που επιβάλλουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στο πεδίο της σύγχρονης ιατρικής.

 • Προσιτές τιμές

  Προσιτές τιμές

  Για εμάς οι υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας δε θα πρέπει να αποτελούν πολυτέλεια για λίγους.

 • Υπευθυνότητα

  Υπευθυνότητα

  Το προσωπικό του θεραπευτηρίου είναι εκπαιδευμένο και στη διάθεσή σας για να σας εξυπηρετήσει με ποιότητα και σεβασμό.

Στοιχεία Επικοινωνίας

athenshospital

Διεύθυνση: Ι. Δροσοπούλου 24, Τ.Κ. 11257, Κυψέλη

Τηλ.: 210 8236721-3

Email: info@athenshospital.gr

Βρείτε μας στον Χάρτη

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά

logoWhite

Η διεύθυνση και το προσωπικό του Θεραπευτηρίου Αθηνών εγγυώνται την πλήρη ιατρική και νοσηλευτική κάλυψη στα περιστατικά κάθε τμήματος της κλινικής, 24 ώρες το 24ωρο και 365 μέρες το χρόνο!

Εγγραφείτε στη λίστα ενημέρωσης

Please enable the javascript to submit this form