Αιμορροϊδοπάθεια

Τι είναι οι αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες αποτελούν φυσιολογικό ιστό στην περιοχή του πρωκτού. Αποτελούνται από αιμοφόρα αγγεία, αρτηρίες και φλέβες που λειτουργούν ως προστατευτικά μαξιλάρια τα οποία σε συνδυασμό με το σφιγκτήρα του πρωκτού συμβάλλουν στην εγκράτεια των κοπράνων.

Το πλέγμα των αιμορροΐδων είναι γεμάτο με αίμα. Κατά τη διάρκεια της αφόδευσης, η χαλάρωση του σφιγκτήρα του πρωκτού επιτρέπει το άδειασμα των αιμορροΐδων διευκολύνοντας έτσι την αφόδευση. Έπειτα, οι αιμορροΐδες γεμίζουν με αίμα και επανέρχονται στην αρχική τους, προ της αφόδευσης κατάσταση.

Εσωτερικές και εξωτερικές αιμορροΐδες

Υπάρχουν δύο αιμορροϊδικά πλέγματα στην περιοχή του πρωκτού. Το ένα είναι εντός του πρωκτού και οι αιμορροΐδες ονομάζονται εσωτερικές και το άλλο βρίσκεται αμέσως μετά την έξοδο του πρωκτού και οι αιμορροΐδες ονομάζονται εξωτερικές.

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες ταξινομούνται ανάλογα με το βαθμό που προβάλλουν από τον πρωκτό σε

 • Πρώτου βαθμού όταν οι αιμορροϊδικοί όζοι φαίνονται μόνο με το ορθοσκόπιο, προβάλλουν ελαφρά ή καθόλου από το δακτύλιο και προκαλούν μικρή αιμορρραγία.
 • Δευτέρου βαθμού οι αιμορροϊδικοί όζοι προβάλλουν από το δακτύλιο του πρωκτού και αιμορραγούν αλλά ανατάσσονται αυτόματα
 • Τρίτου βαθμού όταν οι αιμορροϊδικοί όζοι προπίπτουν από το δακτύλιο κατά τη διάρκεια της κένωσης, αιμορραγούν ενώ δεν ανατάσσονται αυτόματα αλλά με χειρισμό από τον ασθενή
 • Τετάρτου βαθμού η πρόπτωση των αιμορροϊδικών όζων εκτός του πρωκτικού δακτυλίου είναι μόνιμη. Προκαλείται αιμορραγία, πόνος, έκκριση βλέννης η οποία προκαλεί ερεθισμό και κνησμό.

Ποια είναι τα αίτια της αιμορροΐδοπάθειας

Η αιμορροϊδική νόσος είναι μια πολύ συχνή πάθηση και είναι γνωστή στο ευρύ κοινό ως «αιμορροΐδες». Οφείλεται στη συμφόρηση και διόγκωση του αιμορροϊδικού ιστού του πρωκτού με αποτέλεσμα την αιμορραγία. Εμφανίζεται εξ’ ίσου και στα δυο φύλα ιδιαίτερα σε ηλικίες μεγαλύτερες των 50 ετών.

Συχνότερα αίτια αιμορροΐδοπάθειας αποτελούν

 • Η δυσκοιλιότητα, η οποία είναι αποτέλεσμα των διατροφικών συνηθειών και του τρόπου ζωής του δυτικού κόσμου
 • Η έντονη προσπάθεια για αφόδευση
 • Η παρατεταμένη παραμονή σε καθιστή θέση στη λεκάνη της τουαλέτας
 • Παχυσαρκία
 • Εγκυμοσύνη
 • Έντονος βήχας ιδιαίτερα σε ασθενείς με ΧΑΠ
 • Συχνή άρση βάρους
 • Κληρονομική προδιάθεση

Σταδιακά οι αιμορροΐδες συμφορούνται με αίμα και διογκώνονται ενώ παράλληλα ο συνδετικός ιστός που τις κρατά στη θέση τους χαλαρώνει. Το αποτέλεσμα είναι οι αιμορροΐδες να προβάλλουν, προπίπτουν, από το πρωκτικό στόμιο αρχικά κατά τη διάρκεια της αφόδευση και αργότερα συνέχεια προκαλώντας εξέλκωση και αιμορραγία.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας

Μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού έχει παρουσιάσει συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας όπως αιμορραγία, κνησμό (φαγούρα), πόνο, αποβολή βλέννης, αίσθημα ατελούς αφόδευσης κ.ά.

Πώς γίνεται η διάγνωση της αιμορροϊδοπάθειας

Στα αρχικά στάδια της στάδια, η αιμορροϊδοπάθεια είναι ασυμπτωματική.

Υπάρχουν και άλλες παθήσεις της πρωκτικής περιοχής όπως η ραγάδα δακτυλίου, τα ορθοπρωκτικά αποστήματα και τα περιεδρικά συρίγγια που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα με την αιμορροϊδοπάθεια.

Η χειρουργική εκτίμηση της νόσου πρέπει να γίνεται από ειδικό χειρουργό ο οποίος θα αποκλείσει την παρουσία άλλων παθήσεων, θα κάνει ορθοσκόπηση στον ασθενή για να διερευνήσει την πιθανότητα να υποκρύπτεται καρκίνος του ορθού.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος στον άνθρωπο. Η πλήρης κολονοσκόπηση του παχέος εντέρου ιδιαίτερα σε ασθενείς ηλικίας άνω των 50ετών που προσέρχονται με συμπτώματα αιμορραγίας από το ορθό αποτελεί εξαιρετικά σημαντική διαγνωστική εξέταση.

Ποιες είναι οι επιπλοκές της αιμορροϊδοπάθειας

Η σημαντικότερη επιπλοκή αλλά και σύμπτωμα της αιμορροϊδοπάθειας είναι η απώλεια αίματος ή οποία εάν είναι μεγάλη μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία. Σε περιπτώσεις παραμελημένης νόσου μπορεί να παρουσιαστούν επιπλοκές όπως περίσφιξη, νέκρωση, εξέλκωση, λοίμωξη κ.α.

Θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας

Η θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας είναι στοχευμένη και εξατομικευμένη και εξαρτάται από το στάδιο της νόσου.

Σε ασθενείς με αιμορροϊδοπάθεια 1ου βαθμού και ορισμένοι με 2ου βαθμού η αντιμετώπιση είναι κατά βάση συντηρητική και αφορά την αντιμετώπιση του αιτιολογικού παράγοντα ιδίως της δυσκοιλιότητας. Η αύξηση των φυτικών ινών και του νερού είναι σημαντικά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Παράλληλα θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση κινητού, tablet και η ανάγνωση εφημερίδων και περιοδικών τα οποία οδηγούν σε μακρά παραμονή στη λεκάνη.

Η φαρμακευτική αγωγή για τη δυσκοιλιότητα είναι απαραίτητη όταν η αφόδευση γίνεται συχνότητα άνω των 3 ημερών ή εάν χρειάζονται παραπάνω από 5 λεπτά για να ξεκινήσει η αφόδευση. Η χρήση καθαρτικών θα πρέπει να γίνεται με προσοχή όπως επίσης και η χρήση τοπικών αλοιφών ιδιαίτερα εάν περιέχουν κορτιζόνη.

Οι επιλογές για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων 3ου και 4ου βαθμού είναι χειρουργικές. Η χειρουργική αντιμετώπιση περιλαμβάνει τη σκληροθεραπεία, την εφαρμογή ελαστικών δακτυλίων, την ανοικτή αιμορροϊδεκτομή (Milligan-Morgan), την κλειστή αιμορροϊδεκτομή (Ferguson-Healon) και τη μέθοδο Longo. Υπάρχουν και οι πιο Σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας με Laser και Υπερήχους Doppler.

Σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης της αιμορροϊδοπάθειας με Laser και Υπερήχους

Doppler

Θεραπεία απολίνωσης των αιμορροϊδικών αρτηριών με Doppler HAL-RAR

Η απολίνωση των αιμορροϊδικών αγγείων με καθοδήγηση από υπέρηχο Doppler αποτελεί μία  πρωτοποριακή μέθοδο στην αντιμετώπιση των αιμορροΐδων.

Γίνεται χρήση ειδικού πρωκτοσκοπίου στο οποίο είναι προσαρμοσμένος υπέρηχος Doppler ο οποίος συμβάλλει στην ακριβή εντόπιση των αγγείων που τροφοδοτούν τους αιμορροϊδικούς όζους. Τα αγγεία αυτά (αρτηρίες) απολινώνονται με ειδικά απορροφήσιμα ράμματα διακόπτοντας την παροχή αίματος στις αιμορροϊδες οι οποίες ατροφούν και σταδιακά συρρικνώνονται. Η αναισθησία που χρησιμοποιείται συνήθως είναι βαθιά μέθη ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και γενική αναισθησία.

Στη μέθοδο HAL-RAR δεν απαιτούνται τομές με νυστέρι ή άλλη μέθοδος αφαίρεσης,  ούτε αναστομώσεις του βλεννογόνου. Είναι αναίμακτη μέθοδος και ουσιαστικά ανώδυνη καθώς μπορεί να συνοδεύεται από ελάχιστο ή ανύπαρκτο πόνο μετεγχειρητικά. Σε περιπτώσεις που συνυπάρχει πρόπτωση των αιμορροΐδων από τον πρωκτικό δακτύλιο αυτή διορθώνεται την ίδια στιγμή.

Ο μέσος χρόνος χειρουργείου σπάνια ξεπερνά τη μισή ώρα και ο ασθενής μπορεί να λάβει εξιτήριο την ίδια ημέρα. Μπορεί δε να επανέλθει στην εργασία του και στις καθημερινές ασχολίες του από την επόμενη ημέρα.

Η μέθοδος αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους βαθμούς των αιμορροΐδων που προκαλούν συμπτώματα.

Πλέον για την εφαρμογή της μεθόδου χρησιμοποιείται το τελευταίας γενιάς ασύρματο υπέρηχο Doppler TRILOGY το οποίο έχει μεγαλύτερη ευαισθησία στον εντοπισμό των αιμορροϊδικών αρτηριών.

Θεραπεία Αιμορροϊδοπλαστικής με Laser

Η χρήση Laser αποτελεί την πλέον σύγχρονη μέθοδο αντιμετώπισης των αιμορροΐδων. Η αιμορροϊδοπλαστική Laser είναι ελάχιστα επεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης της αιμορροϊδοπάθειας. Μπορεί να εφαρμοστεί σε ασθενείς με 2ου έως 4ου βαθμού αιμορροϊδοπάθεια με κυκλική ή εντοπισμένη μορφή, με ή χωρίς συνοδό πρόπτωση. Η αιμορροϊδοπλαστική με Laser (LHP® Laser HaemorrhoidoPlasty) εφαρμόζεται από το 2009 σημαντικά πλεονεκτήματα τόσο για το χειρουργό αλλά περισσότερο για τον ασθενή.

Αρχικά γίνεται επισκόπηση του πρωκτού με ειδικό πρωκτοσκόπιο και εντοπίζεται ο αιμορροϊδικός όζος προς θεραπεία. Γίνεται μία μικρή τομή 2mm περίπου στο όριο του δέρματος του πρωκτού και εισάγεται η οπτική ίνα Laser κωνικού άκρου έως τη βάση του αιμορροϊδικού όζου. Η ενέργεια του Laser 1470nm προκαλεί απολίνωση μέσω θρόμβωσης των αιμορροϊδικών αρτηριών, συρρίκνωση του αιμορροϊδικού πλέγματος διατηρώντας παράλληλα την ακεραιότητα του σφιγκτήρα αλλά και του υπερκείμενου βλεννογόνου.

Το αποτέλεσμα είναι η αντιμετώπιση της αιμορραγίας, η ελάττωση του όγκου των αιμορροΐδων και η υποχώρηση των συμπτωμάτων. Με την πάροδο των ημερών, τα αποτελέσματα της θεραπείας γίνονται όλο και πιο εμφανή καθώς οι αιμορροϊδικοί όζοι συρρικνώνονται, επανέρχονται στη φυσιολογική τους θέση εντός του ορθού. Την ίδια στιγμή αναπτύσσεται ινώδης ιστός ο οποίος καθηλώνει τον βλεννογόνο εμποδίζοντας μελλοντική υποτροπή ή/και πρόπτωση.

Τα πλεονεκτήματα της αιμορροϊδοπλαστικής με Laser είναι

 1. Ευκολία χειρισμού
 2. Διατήρηση της ακεραιότητας του πρωκτοδέρματος
 3. Καμία βλάβη στο σφιγκτηριακό μηχανισμό
 4. Καμία στένωση
 5. Βέλτιστη αιμόσταση κατά τη διάρκεια του χειρουργείου
 6. Αποφυγή μετεγχειρητικής αιμορραγίας
 7. Ελάχιστος ή καθόλου μετεγχειρητικός πόνος
 8. Δυνατότητα συνδυασμού με άλλες τεχνικές όπως η HAL-RAR
 9. Σύντομος εγχειρητικός χρόνος
 10. Βραχεία νοσηλεία μερικών ωρών
 11. Δε χρησιμοποιούνται ξένα υλικά
 12. Σύντομη ανάρρωση και ταχεία επιστροφή στις αγαπημένες ασχολίες

Η αιμορροϊδοπλαστική με τη χρήση Laser αποτελεί ελάχιστα επεμβατική, ανώδυνη και αναίμακτη μέθοδο. Δε συνοδεύεται από τις σημαντικές επιπλοκές άλλων χειρουργικών τεχνικών και δίνει τη δυνατότητα στους ασθενείς να αντιμετωπίσουν την αιμορροϊδοπάθεια αποτελεσματικά ανεξάρτητα από το στάδιο εμφάνισης.

 • Εξατομικευμένες ιατρικές υπηρεσίες

  Εξατομικευμένες ιατρικές υπηρεσίες

  Το έμπειρο ιατρικό προσωπικό μας είναι δίπλα σας  για να σας προσφέρει εκείνη τη θεραπεία που είναι η καταλληλότερη για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματός σας.

 • Αξιόπιστη ιατρική φροντίδα

  Αξιόπιστη ιατρική φροντίδα

  Ακολουθούμε τα πρότυπα ποιότητας που επιβάλλουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στο πεδίο της σύγχρονης ιατρικής.

 • Προσιτές τιμές

  Προσιτές τιμές

  Για εμάς οι υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας δε θα πρέπει να αποτελούν πολυτέλεια για λίγους.

 • Υπευθυνότητα

  Υπευθυνότητα

  Το προσωπικό του θεραπευτηρίου είναι εκπαιδευμένο και στη διάθεσή σας για να σας εξυπηρετήσει με ποιότητα και σεβασμό.

Στοιχεία Επικοινωνίας

athenshospital

Διεύθυνση: Ι. Δροσοπούλου 24, Τ.Κ. 11257, Κυψέλη

Τηλ.: 210 8236721-3

Email: info@athenshospital.gr

Βρείτε μας στον Χάρτη

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά

logoWhite

Η διεύθυνση και το προσωπικό του Θεραπευτηρίου Αθηνών εγγυώνται την πλήρη ιατρική και νοσηλευτική κάλυψη στα περιστατικά κάθε τμήματος της κλινικής, 24 ώρες το 24ωρο και 365 μέρες το χρόνο!

Εγγραφείτε στη λίστα ενημέρωσης

Please enable the javascript to submit this form