24ωρη καταγραφή ηλεκτροκαρδιογραφήματος (Holter ρυθμού)

Τηλεφωνικό Κέντρο210 8236721-3

Το Holter ρυθμού είναι μια φορητή ηλεκτρονική συσκευή που παρακολουθεί τον καρδιακό σας ρυθμό, για διάστημα συνήθως 24 έως 48 ωρών, σε συνθήκες καθημερινής δραστηριότητας.

Αναλυτικότερα, το Holter ρυθμού περιλαμβάνει την τοποθέτηση συνήθως επτά (ενίοτε πέντε ή ακόμη και δέκα) ηλεκτροδίων, τα οποία επικολλούνται σε συγκεκριμένα σημεία στο θώρακα.  Τα ηλεκτρόδια αυτά επικοινωνούν με τη συσκευή καταγραφής, στην οποία αποθηκεύονται τα δεδομένα που μεταδίδονται από τα ηλεκτρόδια. Η συσκευή αυτή έχει περίπου το μέγεθος ενός μικρού κινητού τηλεφώνου και μπορεί να στερεωθεί σε ειδική θήκη στη ζώνη του ασθενούς. Σε γενικές γραμμές, η συσκευή δεν σας εμποδίζει κατά την επιτέλεση των καθημερινών σας δραστηριοτήτων, με μοναδικό περιορισμό ότι δεν μπορείτε να κάνετε μπάνιο.

Αυτό που έχει σημασία, ώστε να βοηθηθεί ο καρδιολόγος κατά την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων καταγραφής του Holter, είναι ο ασθενής να κρατά σημειώσεις σε ένα ημερολόγιο  για τυχόν συμπτώματα που τον ανησύχησαν μέσα στη μέρα, καταγράφοντας ακριβώς τη χρονική στιγμή εμφάνισής τους, ώστε σε δεύτερο χρόνο να μπορεί ο ειδικός να εκτιμήσει, αν τα συμπτώματα αυτά σχετίζονται με ευρήματα από το Holter ή ήταν τυχαίο γεγονός. Εναλλακτικά, μόλις αισθανθεί κάποιο ανησυχητικό σύμπτωμα, ο ασθενής μπορεί να πατήσει ένα ειδικό κουμπί στη συσκευή και η συγκεκριμένη ώρα καταγράφεται στη μαγνητοταινία.

Είναι επικίνδυνο;

Η παρακολούθηση του Holter είναι  μια ανώδυνη και μη επεμβατική εξέταση, η οποία όπως προείπαμε δεν απαιτεί αναπροσαρμογή των καθημερινών σας δραστηριοτήτων. Μόλις αρχίσει η καταγραφή, δεν θα πρέπει να αφαιρέσετε την συσκευή Holter, αν δεν είναι αναγκαίο, και θα πρέπει η συσκευή να παραμείνει συνδεδεμένη πάνω σας, ακόμα και όταν κοιμάστε.

Τι πληροφορίες μας δίνει το Holter

Στις περιπτώσεις όπου ο ασθενής εμφανίζει σημεία ή συμπτώματα καρδιακού προβλήματος, όπως ακανόνιστο καρδιακό παλμό (αρρυθμία) ή ανεξήγητη και αιφνίδια απώλεια αισθήσεων (λιποθυμία), αρχικά προκρίνεται η πραγματοποίηση ηλεκτροκαρδιογραφήματος (ΗΚΓ).

Ωστόσο, αρκετές φορές ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα δεν ανιχνεύει όλες τις παθολογίες στον καρδιακό ρυθμό, καθώς είναι μια εξέταση που απεικονίζει τη λειτουργία της καρδιά εντός σύντομου χρονικού διαστήματος.

Το Holter έχει ένδειξη εφαρμογής στη διερεύνηση παρουσίας αρρυθμιών, οι οποίες μπορεί να είναι επικίνδυνες, ιδίως σε ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου ή που έχουν χειρουργηθεί για συγγενείς καρδιοπάθειες στην παιδική τους ηλικία.  Εδώ η προσφορά του Holter είναι πολύ σημαντική λόγω της δυνατότητας που προσφέρι για την πρόληψη του αιφνίδιου θανάτου. Ως διαγνωστικό εργαλείο, το Ηolter μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για τη διερεύνηση για στεφανιαία νόσο. Σε περίπτωση που εντοπιστούν  ενδείξεις ισχαιμίας κατά την εξέταση είναι ένα αξιόπιστο εύρημα που λαμβάνεται υπόψη από τον καρδιολόγο για την μετέπειτα θεραπευτική σας προσέγγιση. Επιπλέον, το Holter έχει ένδειξη εφαρμογής και στις περιπτώσεις διερεύνησης εγκεφαλικών επεισοδίων (παρουσία κολπικής μαρμαρυγής).

Εκτός όμως, από τη διαγνωστική του αξία, το Holter ρυθμού μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την παρακολούθηση της ανταπόκρισης του ασθενούς στην αγωγή αντιαρρυθμικών και βραδυκαρδιακών φαρμάκων, ώστε να επιτύχουμε τα βέλτιστα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Yπεύθυνος Καρδιολογικού Τμήματος, Triplex καρδιάς: Ιωάννης Καλλιάτσος Ειδικός Καρδιολόγος

Συνεργάτες Καρδιολόγοι:
Καρδιολόγοι
Βλαγκούλη Βασιλική
Γραμμενιάτης Δημήτριος
Καραμπέκος Δημήτριος
Κωνσταντοπούλου Αρκαδία
Μαργαρίτη Χρυσάνθη
Μπελή Μαρία
Σιώνης Γεώργιος
Τριανταφύλλου Αθανάσιος

Καλέστε μας στο 210- 8236721-3για να προγραμματίσουμε το ραντεβού της εξέτασής σας.

 • Εξατομικευμένες ιατρικές υπηρεσίες

  Εξατομικευμένες ιατρικές υπηρεσίες

  Το έμπειρο ιατρικό προσωπικό μας είναι δίπλα σας  για να σας προσφέρει εκείνη τη θεραπεία που είναι η καταλληλότερη για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματός σας.

 • Αξιόπιστη ιατρική φροντίδα

  Αξιόπιστη ιατρική φροντίδα

  Ακολουθούμε τα πρότυπα ποιότητας που επιβάλλουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στο πεδίο της σύγχρονης ιατρικής.

 • Προσιτές τιμές

  Προσιτές τιμές

  Για εμάς οι υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας δε θα πρέπει να αποτελούν πολυτέλεια για λίγους.

 • Υπευθυνότητα

  Υπευθυνότητα

  Το προσωπικό του θεραπευτηρίου είναι εκπαιδευμένο και στη διάθεσή σας για να σας εξυπηρετήσει με ποιότητα και σεβασμό.

Στοιχεία Επικοινωνίας

athenshospital

Διεύθυνση: Ι. Δροσοπούλου 24, Τ.Κ. 11257, Κυψέλη

Τηλ.: 210 8236721-3

Email: info@athenshospital.gr

Βρείτε μας στον Χάρτη

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά

logoWhite

Η διεύθυνση και το προσωπικό του Θεραπευτηρίου Αθηνών εγγυώνται την πλήρη ιατρική και νοσηλευτική κάλυψη στα περιστατικά κάθε τμήματος της κλινικής, 24 ώρες το 24ωρο και 365 μέρες το χρόνο!

Εγγραφείτε στη λίστα ενημέρωσης

Please enable the javascript to submit this form