Triplex καρδιάς

Τηλεφωνικό Κέντρο210 8236721-3

Το triplex καρδιάς ή διαθωρακικός υπέρηχος καρδιάς είναι μία μη επεμβατική εξέταση, αναίμακτη και εντελώς ανώδυνη που ελέγχει τη δομή και τη λειτουργικότητα της καρδιάς. Η εξέταση στην ουσία εκμεταλλεύεται τα ανακλώμενα από την καρδιά κύματα υπερήχων για να δημιουργήσει μια εικόνα αυτής και των μεγάλων αγγείων. Πρόκειται για μια εξέταση απόλυτα ασφαλή για τον ασθενή, η οποία γίνεται σε ζωντανό χρόνο με τον ασθενή να συμμετέχει κατά τη διάρκειά της, ενόσω ακούει και να βλέπει πως δουλεύει η καρδιά του.

Τι πληροφορίες μας δίνει το triplex καρδιάς

Το υπερηχογράφημα καρδιάς είναι μια πολύτιμη διαγνωστική εξέταση, αποκαλύπτοντας σημαντικές πληροφορίες στον ειδικό, καθώς με τη βοήθειά του μπορούν να εντοπιστούν περιοχές της καρδιάς που δεν συσπώνται ικανοποιητικά λόγω στεφανιαίας νόσου, να σημειωθούν τυχόν βλάβες των βαλβίδων, να εντοπιστούν μη φυσιολογικές επικοινωνίες μεταξύ των κοιλοτήτων και άλλα.  

Αναλυτικότερα, με τη βοήθεια του triplex καρδιάς ο καρδιολόγος σας μπορεί να αξιολογήσει ή/και να διαγνώσει: 

 • Το πάχος των τοιχωμάτων και το μέγεθος των θαλάμων της καρδιάς, τα οποία δύναται να μεταβληθούν λόγω υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρδιακής βλάβης λόγω εμφράγματος του μυοκαρδίου ή καρδιακής ανεπάρκειας.
 • Την ικανότητα άντλησης αίματος της καρδιάς. Με άλλα λόγια, το triplex μας δείχνει πώς λειτουργεί η καρδιά όταν συστέλλεται και όταν χαλαρώνει, υπολογίζοντας το κλάσμα εξώθησης (τη συστολική λειτουργία της καρδιάς), όπου σε μία φυσιολογική καρδιά είναι συνήθως πάνω από 55-60%. Για παράδειγμα, σε ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου ή σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, ο καρδιακός μυς μπορεί να έχει αποδυναμωθεί.
 • Τη δομή, το πάχος και την κίνηση των καρδιακών βαλβίδων (εκτίμηση βαλβιδοπαθειών, όπως στένωση αορτικής βαλβίδας ή ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας).
 • Έκταση βλάβης στον καρδιακό μυ σε ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου.  Εδώ η εξέταση μας δείχνει εάν τα τοιχώματα της καρδιάς λειτουργούν με φυσιολογικό τρόπο ή αν υποκινούνται.
 • Ανατομία και λειτουργικότητα καρδιακών βαλβίδων (στένωση-ανεπάρκεια).
 • Παθήσεις περικαρδίου.
 • Πίεση στην πνευμονική αρτηρία.
 • Διαστάσεις ανιούσης αορτής-αορτικού τόξου και κάτω κοίλης φλέβας.
 • Συγγενείς καρδιοπάθειες.
 • Παρουσία μαζών, όγκων και θρόμβων στις καρδιακές κοιλότητες ή βαλβίδες.

Σε ποιους απευθύνεται η εξέταση

To triplex καρδιάς αποτελεί μία από τις βασικότερες εξετάσεις για τη διάγνωση και την παρακολούθηση των καρδιακών παθήσεων. Ουσιαστικά, σε κάθε πάθηση της καρδιάς, γίνεται triplex καρδιάς που είτε θέτει τη διάγνωση, είτε συμπληρώνει τις πληροφορίες που ο θεράπων ιατρός έχει από το ιστορικό του ασθενούς και το καρδιογράφημα. Προληπτικά,  η εξέταση μπορεί να βρει εφαρμογή στο πλαίσιο του προαθλητικού ελέγχου είτε για παιδιά είτε για ενήλικες. Ιδίως οι αθλητές που κάνουν πρωταθλητισμό πρέπει να ελέγχονται τακτικά και με triplex καρδιάς. Παράλληλα, η εξέταση συστήνεται στο πλαίσιο της πρόληψης και σε ανθρώπους που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και ειδικά για στεφανιαία νόσο.

Τι θα πρέπει να περιμένει ο ασθενής κατά την εξέταση

Το triplex καρδιάς είναι μια ανώδυνη εξέταση που διαρκεί περίπου 15-30 λεπτά, ενώ ο ασθενής παραμένει ξαπλωμένος ανάσκελα ή στο αριστερό του πλάι.

Ο καρδιολόγος, θα τοποθετήσει στον θώρακα σας την κεφαλή του υπερήχου (μορφομετατροπέα), μια μικρή συσκευή σε σχήμα στυλό, η οποία με τη βοήθεια η ειδικού αγώγιμου gel αναμεταδίδει εικόνες της καρδιάς σας σε πραγματικό χρόνο. Η εικόνα που βλέπετε στο monitor, αλλάζει συνεχώς ανάλογα με τους προσλαμβανόμενους υπερήχους, με αποτέλεσμα να απεικονίζεται η κίνηση της καρδιάς και των δομών της, αλλά και η ροή του αίματος.

Σε κάποιες περιπτώσεις, ο ειδικός μπορεί να ζητήσει από τον ασθενή να εκπνεύσει και να κρατήσει την αναπνοή του για λίγα δευτερόλεπτα, καθώς ο αέρας στους πνεύμονες δύναται να επηρεάσει την εικόνα.

Σε γενικές πάντως γραμμές, δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία, ενώ μετά το πέρας της εξέτασης ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει χωρίς κανένα περιορισμό στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Ανάλογα με τα ευρήματα από το triplex καρδιάς, θα αποφασιστεί και ο κατάλληλος έλεγχος που θα χρειαστεί να ακολουθήσετε.

Υπεύθυνος Καρδιολογικού Τμήματος - Triplex καρδιάς:
Ιωάννης Καλλιάτσος, Ειδικός Καρδιολόγος

Συνεργάτες Καρδιολόγοι:
Βλαγκούλη Βασιλική
Γραμμενιάτης Δημήτριος
Καραμπέκος Δημήτριος
Κωνσταντοπούλου Αρκαδία
Μαργαρίτη Χρυσάνθη
Μπελή Μαρία
Σιώνης Γεώργιος
Τριανταφύλλου Αθανάσιος

Μπορείτε να επικοινωνείτε με το «Θεραπευτήριο Αθηνών» στα τηλέφωνα 210 8236721-23, για να ενημερωθείτε για τα διαθέσιμα πακέτα καρδιολογικού check up ή να κλείσετε ραντεβού για το triplex καρδιάς. Mην ξεχνάτε ότι η πρόληψη είναι πάντα προτιμότερη από τη θεραπεία!

 • Εξατομικευμένες ιατρικές υπηρεσίες

  Εξατομικευμένες ιατρικές υπηρεσίες

  Το έμπειρο ιατρικό προσωπικό μας είναι δίπλα σας  για να σας προσφέρει εκείνη τη θεραπεία που είναι η καταλληλότερη για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματός σας.

 • Αξιόπιστη ιατρική φροντίδα

  Αξιόπιστη ιατρική φροντίδα

  Ακολουθούμε τα πρότυπα ποιότητας που επιβάλλουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στο πεδίο της σύγχρονης ιατρικής.

 • Προσιτές τιμές

  Προσιτές τιμές

  Για εμάς οι υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας δε θα πρέπει να αποτελούν πολυτέλεια για λίγους.

 • Υπευθυνότητα

  Υπευθυνότητα

  Το προσωπικό του θεραπευτηρίου είναι εκπαιδευμένο και στη διάθεσή σας για να σας εξυπηρετήσει με ποιότητα και σεβασμό.

Στοιχεία Επικοινωνίας

athenshospital

Διεύθυνση: Ι. Δροσοπούλου 24, Τ.Κ. 11257, Κυψέλη

Τηλ.: 210 8236721-3

Email: info@athenshospital.gr

Βρείτε μας στον Χάρτη

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά

logoWhite

Η διεύθυνση και το προσωπικό του Θεραπευτηρίου Αθηνών εγγυώνται την πλήρη ιατρική και νοσηλευτική κάλυψη στα περιστατικά κάθε τμήματος της κλινικής, 24 ώρες το 24ωρο και 365 μέρες το χρόνο!

Εγγραφείτε στη λίστα ενημέρωσης

Please enable the javascript to submit this form