Κολονοσκόπηση: Είναι επώδυνη εξέταση; Πότε είναι απαραίτητη;

Δευτέρα, 01 Νοεμβρίου 2021 11:41

Είναι από τις πιο παρεξηγημένες ιατρικές μεθόδους και τη συνοδεύουν πολλοί μύθοι και λιγότερες αλήθειες. Τι είναι όμως η κολονοσκόπηση; Είναι επώδυνη; Πότε και για ποιους είναι απαραίτητη; Τι προετοιμασία χρειάζεται; Τις απαντήσεις δίνει το εξειδικευμένο Τμήμα Ενδοσκοπήσεων του «Θεραπευτηρίου Αθηνών» (Ι. Δροσοπούλου 24, Κυψέλη, Τηλ. 2108236721-723).

Η κολονοσκόπηση είναι αποδεδειγμένα η πιο αποτελεσματική προληπτική εξέταση για τη διερεύνηση παθήσεων του παχέος εντέρου, αλλά παράλληλα είναι πιθανότατα και μια από τις πιο «παρεξηγημένες» ιατρικές μεθόδους, καθώς η άγνοια πολλές φορές οδηγεί σε μύθους και παραπληροφόρηση. Ας εστιάσουμε όμως στις αλήθειες και την αναγκαιότητά της…

Η κολονοσκόπηση είναι η ασφαλέστερη ιατρική εξέταση για τη διερεύνηση παθήσεων του παχέος εντέρου, γιατί δίνει τη δυνατότητα ακριβούς διάγνωσης και επιβεβαίωσής της με λήψη βιοψιών, ενώ δεν έχει μόνο διαγνωστική αξία αλλά και θεραπευτική, αφού μπορεί να επέμβει και να αφαιρέσει την πλειονότητα των πολυπόδων του παχέος εντέρου που έχουν εν δυνάμει καρκινική εξαλλαγή.

Η εξέταση γίνεται με τη βοήθεια ενός λεπτού, εύκαμπτου οργάνου, του κολονοσκοπίου, που έχει τη δυνατότητα αναμετάδοσης της εικόνας από το εσωτερικό του εντέρου, σε ειδικό μόνιτορ.

Είναι επώδυνη η προετοιμασία;

Όχι! Απλώς, είναι απαραίτητος είναι ο πλήρης καθαρισμός του εντέρου. Ο γιατρός θα σας ενημερώσει για την προετοιμασία, η οποία ξεκινά ουσιαστικά τρεις ημέρες πριν την εξέταση και κορυφώνεται την παραμονή της, με τη χρήση του απαραίτητου καθαρτικού.

Εσείς, κατά την καταγραφή του ιστορικού σας, απλώς ενημερώστε τον γιατρό σας εάν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή, για να σας κατευθύνει σχετικά. Πατήστε εδώ για τις οδηγίες προετοιμασίας για την κολονοσκόπηση.

Θα πονέσω; Υπάρχει λόγος να φοβάμαι;

Όχι και… όχι! Τα τελευταία χρόνια, με τη χρήση της «μέθης», η κολονοσκόπηση έχει εξελιχθεί σε μια ανώδυνη εξέταση. Πριν την έναρξή της, θα σας τοποθετηθεί ένας εύκαμπτος φλεβοκαθετήρας, από τον οποίο θα σας χορηγηθεί μια ελαφριά καταστολή (μέθη) ή, αν χρειαστεί, κάποιο αναλγητικό ή σπασμολυτικό.

Το κολονοσκόπιο εισάγεται από τον πρωκτό και προωθείται ελέγχοντας όλο το παχύ έντερο. Εάν κριθεί απαραίτητο ελέγχονται και τα τελευταία εκατοστά του λεπτού εντέρου. Η εξέταση διαρκεί συνήθως περίπου 30-45 λεπτά.

Εξαιτίας της μέθης, χρήσιμο είναι να συνοδεύεστε από κάποιον ενήλικα συνοδό, φυσικά να μην οδηγήσετε και να μην κάνετε χρήση οινοπνευματωδών ποτών τις επόμενες ώρες.

Τι είναι οι πολύποδες;

Οι πολύποδες είναι καλοήθεις όγκοι που προβάλλουν μέσα στο έντερο. Το 25-30% των ανδρών 50 ετών και πάνω και το 15-20% των γυναικών έχουν πολύποδες. Επειδή ο καρκίνος στο παχύ έντερο δημιουργείται συνήθως από πολύποδες, είναι σκόπιμη η αφαίρεση τους, που μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης, χωρίς χειρουργική επέμβαση.
Η πολυπεκτομή κατά την κολονοσκόπηση είναι μια ασφαλής επέμβαση.

Πότε πρέπει να κάνω κολονοσκόπηση;

Ο προληπτικός έλεγχος για τον σποραδικό καρκίνο του παχέος εντέρου αρχίζει γύρω στα 45 έτη. Αυτό δεν είναι ένα αδιαπραγμάτευτο χρονικό όριο, καθώς υπάρχουν ομάδες στον πληθυσμό που, είτε έχουν παθήσεις που θεωρούνται προκαρκινικές (όπως η ελκώδης κολίτιδα) είτε είναι μέλη οικογενειών με σύνδρομα κληρονομικού καρκίνου. Στις ομάδες αυτές, η έναρξη των ελέγχων ξεκινά νωρίτερα, ανάλογα με τη σύσταση του θεράποντα ιατρού.

Η περαιτέρω συχνότητα της προληπτικής κολονοσκόπησης καθορίζεται από τον κίνδυνο που έχει ο κάθε ασθενής, στον οποίο συνυπολογίζεται τόσο η πορεία της νόσου όσο και τα ευρήματα των προηγούμενων κολονοσκοπήσεων.

Κολονοσκόπηση στο «Θεραπευτήριο Αθηνών»

Στην κλινική μας λειτουργεί υπερσύγχρονο τμήμα ενδοσκοπήσεων, με έμπειρο και άρτια εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Το Ενδοσκοπικό τμήμα της κλινικής μας εγγυάται γαστροσκοπήσεις και κολονοσκοπήσεις με ασφάλεια και χωρίς ταλαιπωρία για τον ασθενή.

Για ραντεβού καλέστε τη γραμματεία του «Θεραπευτηρίου Αθηνών» (2108236721, 2108236723).

Στοιχεία Επικοινωνίας

athenshospital

Διεύθυνση: Ι. Δροσοπούλου 24, Τ.Κ. 11257, Κυψέλη

Τηλ.: 210 8236721-3

Email: info@athenshospital.gr

Βρείτε μας στον Χάρτη

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά

Εγγραφείτε στη λίστα ενημέρωσης

Please enable the javascript to submit this form