Άνοιξη και εποχικές αλλεργίες: Πώς ενεργοποιούνται και πώς αντιμετωπίζονται;

Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2022 11:29

Όλοι ανυπομονούμε να έρθει η άνοιξη και να αφήσουμε πίσω τον κρύο χειμώνα. Για πολλούς όμως, ο ερχομός της άνοιξης συνεπάγεται και την ανάπτυξη αλλεργιών. Οι αλλεργίες αυτές ονομάζονται εποχικές αλλεργίες και ενεργοποιούνται από διάφορες ουσίες που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα όπως η γύρη που κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα και η εποχική ανθοφορία. Επίσης, η μόλυνση του περιβάλλοντος αποτελεί ισχυρό αιτιολογικό παράγοντα για την εκδήλωση των αλλεργικών συμπτωμάτων.

Η αλλεργική ρινίτιδα οφείλεται σε μια υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος όταν έρχεται σε επαφή με κάποιες αβλαβείς ουσίες, γνωστές ως αλλεργιογόνα. Τέτοιες ουσίες είναι η γύρη των δέντρων, φυτών, χόρτων ή ζιζανίων, οι μύκητες και τα σπόρια τους, τα ακάρεα της οικιακής σκόνης και το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων. Όταν τα άτομα είναι ευαίσθητα σε αυτές τις ουσίες, η είσοδος του αλλεργιογόνου στη ρινική οδό ενεργοποιεί τον ανοσολογικό μηχανισμό και απελευθερώνονται χημικές ουσίες όπως η ισταμίνη. Στην ουσία η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια κατάσταση φλεγμονής και ερεθισμού της μύτης, των ματιών και των αεραγωγών.

Οι αλλεργίες οφείλονται κυρίως στο γενετικό μας υλικό αλλά η ανάπτυξη αλλεργιών γενικότερα παρουσιάζει αύξηση τον τελευταίο αιώνα παγκοσμίως και αυτό οφείλεται και σε εξωτερικούς παράγοντες: Αυτοί είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η βιομηχανοποίηση, η ρύπανση του περιβάλλοντος και το έντονο στρες. Οι κύριες αλλεργικές παθήσεις είναι το αλλεργικό άσθμα, η αλλεργική ρινίτιδα, έκζεμα, διάφορα είδη δερματίτιδας, αλλεργίες σε φάρμακα, αλλεργικό σοκ μετά από τσίμπημα σφήκας ή μέλισσας.

Ποιες είναι οι αλλεργίες της άνοιξης;

Οι αλλεργίες της άνοιξης μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα βασανιστικές για τα αλλεργικά άτομα. Οι κυριότερες εποχικές αλλεργίες είναι:

Εποχική Ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα, αλλεργικό βρογχικό άσθμα, ταλαιπωρούν όλο και περισσότερο τους Έλληνες. Αιτία η γύρη που φέτος θα είναι αυξημένη. Οι αλλεργίες «φουντώνουν» πάντα την ομορφότερη εποχή του έτους την Άνοιξη.

Η αλλεργική ρινίτιδα εμφανίζεται με μπούκωμα, καταρροή, φτέρνισμα, κνησμό στη μύτη και τον ουρανίσκο. Όταν συνυπάρχει και επιπεφυκίτιδα έχουμε δακρύρροια, αίσθημα ξένου σώματος, κνησμό και ερεθισμό στα μάτια και φωτοφοβία. Το μπούκωμα μπορεί να οδηγήσει πολλές φορές σε δύσπνοια και εύκολη κόπωση, η οποία πρέπει να διερευνηθεί διότι και το άσθμα μπορεί να εμφανιστεί με παρόμοιο τρόπο. Επιπλέον, το μπούκωμα της μύτης συχνά οδηγεί σε ιγμορίτιδα, λόγω του εγκλωβισμού μικροβίων μέσα στα ιγμόρεια με όλες τις γνωστές συνέπειες, δηλαδή σοβαρούς πονοκεφάλους, βήχα, βλέννες στη μύτη.

Άτομα με αλλεργικό άσθμα μπορεί να παρουσιάσουν έξαρση την περίοδο της άνοιξης. Το αλλεργικό άσθμα είναι φλεγμονή και απόφραξη των βρόγχων και προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή, αίσθημα σφιξίματος και πίεσης στο στήθος συνοδευμένο πολλές φορές με ξηρό βήχα. Συνέπεια του αλλεργικού άσθματος είναι και η έντονη αίσθηση κόπωσης από τον ασθενή.

Συμβουλή:

Η μεγαλύτερη κυκλοφορία της γύρης είναι 7-9 το πρωί και 5-7 το απόγευμα. Συνιστάται στους πάσχοντες τις ώρες αυτές να περιορίζουν τις μετακινήσεις τους και τις αθλητικές τους δραστηριότητες και να κρατάνε κλειστά τα παράθυρα για να μην εισπνέουν τη φορτωμένη με γύρη ατμόσφαιρα. Η ελιά, το καλαμπόκι, το περδικάκι και τα γρασίδια είναι από τα πιο γνωστά αλλεργιογόνα στην Ελλάδα. Η γύρη διανύει μεγάλες αποστάσεις, μπορεί να καλύψει έως και 100 χιλιόμετρα.

Η διάγνωση της αλλεργίας

Για να γίνει η διάγνωση της αλλεργίας στον ασθενή και των αλλεργιογόνων ουσιών στις οποίες εμφανίζει ευαισθησία, ο ιατρός λαμβάνει το ιστορικό του ασθενή, πραγματοποιεί κλινική εξέταση και τις απαραίτητες δερματικές δοκιμασίες.

Πώς μειώνουμε τα συμπτώματα των εποχικών αλλεργιών;

Ο ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει τους αλλεργιογόνους παράγοντες που ευθύνονται για τα συμπτώματα. Αν αυτό δεν είναι εφικτό ή αρκετό, τότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα φάρμακα όπως ρινικά κορτικοστεροειδή, αντιφλεγμονώδη ρινικά σπρέι, αντιισταμινικά ή αποσυμφορητικά. Όσον αφορά στη θεραπεία για το βρογχικό άσθμα αυτή περιλαμβάνει ειδικά αντιφλεγμονώδη και βρογχοδιασταλτικά σπρέι. Έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στις αλλεργίες.

Η θεραπεία με τα παραπάνω φάρμακα βοηθάει στην ελάττωση των συμπτωμάτων, χωρίς να μπορούν να απαλλάξουν τον ασθενή από την αλλεργία. Η μοναδική θεραπεία που μπορεί να αλλάξει την πορεία της αλλεργική ρινίτιδας ή του άσθματος είναι η απευαισθητοποίηση (αλλεργικά εμβόλια) τα οποία δίδονται κατόπιν συνταγογράφησης του ιατρού. Κατά τη διάρκεια της χορήγησης των εμβολίων αυτών, το ανοσοποιητικό σύστημα «ξεχνά» τις αλλεργίες, ούτως ώστε ερχόμενο σε επαφή με τα συγκεκριμένα αλλεργιογόνα δεν προκαλείται αντίδραση. Τα εμβόλια αυτά έχουν ποσοστό επιτυχίας 90%.

Επιδείνωση της αλλεργικής ρινίτιδας και επίσκεψη στον ιατρό

Ο ασθενής θα πρέπει να παρακολουθεί την πορεία της αλλεργίας και να επισκεφθεί τον ιατρό αν τα συμπτώματα επιδεινωθούν ή δεν υποχωρούν παρά τη χρήση σκευασμάτων από το φαρμακείο
Τα συμπτώματα αυτά είναι:
• έντονος πόνος στο αυτί
• πόνος στα ιγμόρεια
• κολλώδες έκκριμα από τα μάτια
• δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη ή απώλεια όσφρησης
• δύσπνοια ή σφύριγμα στην αναπνοή
• σφίξιμο στο στήθος

Στο Θεραπευτήριο Αθηνών λειτουργούν καθημερινά εξωτερικά ιατρεία όλων των ειδικοτήτων, τα οποία εξυπηρετούν με ασφάλεια και σύντομες διαδικασίες (κλινική εξέταση, παραπεμπτικά, διαγνωστικές εξετάσεις, συνταγογράφηση κ.ά.) τις ανάγκες των ασθενών. Επικοινωνήστε με τη γραμματεία της κλινικής μας στα τηλέφωνα 2108236721-723 και 2108835655 και κλείστε το ραντεβού σας.

Στοιχεία Επικοινωνίας

athenshospital

Διεύθυνση: Ι. Δροσοπούλου 24, Τ.Κ. 11257, Κυψέλη

Τηλ.: 210 8236721-3

Email: info@athenshospital.gr

Βρείτε μας στον Χάρτη

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά

Εγγραφείτε στη λίστα ενημέρωσης

Please enable the javascript to submit this form