Υγιεινός τρόπος ζωής και «καλή καρδιά»

Τετάρτη, 13 Απριλίου 2022 11:30

Η καρδιά μας είναι ένας ακούραστος μυς που λειτουργεί ασταμάτητα για να εξασφαλίζει την ύπαρξη οξυγόνου και θρεπτικών στοιχείων στο σώμα μας, ώστε να λειτουργούν όλα τα όργανά του επαρκώς. Σε περίπτωση που η λειτουργία της καρδιάς διαταραχθεί για οποιονδήποτε λόγο, τα όργανα του σώματος αρχίζουν να δυσλειτουργούν.

Πιο συγκεκριμένα, η καρδιά μας λειτουργεί ως αντλία παροχής οξυγόνου, όπου κατά τη διαστολή γεμίζει με αίμα, το οποίο έρχεται από τις φλέβες, και κατά τη σύσπασή της προωθεί το αίμα που έρχεται από τους πνεύμονες στην περιφέρεια και το αίμα που έρχεται από την περιφέρεια στους πνεύμονες. Η συνεχής συστολή και διαστολή της καρδιάς αποτελεί τον καρδιακό κύκλο. Με αυτό τον τρόπο έχουμε μια συνεχή ροή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στο σώμα μας, τα οποία μας δίνουν ζωή.

Για να λειτουργεί σωστά η καρδιά μας θα πρέπει να τη φροντίζουμε.

Πώς επηρεάζει η διατροφή και οι συνήθειες μας τη λειτουργία της καρδιάς

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η πιο συχνή αιτία θανάτων στην Ελλάδα αφού, το ποσοστό που αντιστοιχεί σε αυτή την κατηγορία αγγίζει το 30% του συνολικού πληθυσμού.

Κάποιες τροφές και συνήθειες έχουν αντίκτυπο στη λειτουργία της καρδιάς:

• Υπάρχουν τροφές που επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση ή ενισχύουν τον φραγμό των αρτηριών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται θρόμβοι, ή ενισχύουν τη συσσώρευση πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία.
• Τα κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης (LDL), επηρεάζοντας αρνητικά την υγεία της καρδιάς.
• Η καθιστική ζωή κάνει το αίμα να ρέει με πιο αργό ρυθμό με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεση του αίματος, οδηγώντας στη συσσώρευση λιπαρών οξέων στον οργανισμό.

Αλλάζουμε συνήθειες για την καλή λειτουργία της καρδιάς:

Οι τροφές της καρδιάς:

Οι τροφές που θα επιλέξουμε θα πρέπει να μην ανεβάζουν την αρτηριακή πίεση, να μην αυξάνουν την κακή χοληστερίνη και να προστατεύουν τα αγγεία.
• Λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλα, τόνος): Μειώνουν τα τριγλυκερίδια, εμποδίζουν το σχηματισμό θρόμβων και μειώνουν την πίεση.
• Ελαιόλαδο: Περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που μειώνουν την «κακή» και αυξάνουν την «καλή» χοληστερίνη και πολυφαινόλες, που προστατεύουν τα αγγεία.
• Καρύδια & αμύγδαλα: Μειώνουν τη χοληστερίνη, ενώ η πλούσια περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, βοηθά την καρδιά και προστατεύει από την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη.
• ΦρούταΕσπεριδοειδή (κυρίως πορτοκάλια): Περιέχουν πηκτίνη, που «ρίχνει» τη χοληστερίνη, καθώς και βιταμίνη C, φυτικές ίνες και κάλιο, που μειώνουν την πίεση. Κεράσια, βατόμουρα, blueberries: Έχουν αντιοξειδωτική δράση.
• Μαύρη σοκολάτα: To κακάο που περιέχει είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή (αντιοξειδωτικά), που επιδρούν στην υγεία των αγγείων, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, βελτιώνοντας την κυκλοφορία και εμποδίζοντας τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων (και άρα τη δημιουργία θρόμβων).
• Καρότα: Συμβάλλουν στη μείωση του σακχάρου και της χοληστερίνης στο αίμα.
• Βρώμη: Ρίχνει την κακή χοληστερίνη που επηρεάζει την καρδιά και βοηθάει στη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.
• Πράσινο τσάι: Περιέχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, που προστατεύουν την καρδιά.
• Σκόρδο: Περιέχει αντιοξειδωτικά τα οποία αυξάνουν την καλή χοληστερίνη και βοηθούν την καλή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος.
• Τρόφιμα που περιέχουν στερόλες: Μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερόλης από το έντερο με αποτέλεσμα να μη διοχετεύεται στον οργανισμό.
• Το κόκκινο κρασί (1 ποτήρι ημερησίως για τις γυναίκες και 2 ποτήρια για τους άνδρες): Περιέχει αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες οι οποίες έχουν θετική επίδραση στη στεφανιαία νόσο, καθώς προστατεύουν τα αρτηριακά τοιχώματα.

Η άσκηση που βοηθάει την καρδιά

Η σωματική άσκηση δυναμώνει την καρδιά, μειώνει την χοληστερίνη, μειώνει την αρτηριακή πίεση, βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μειώνει το σωματικό βάρος, δυναμώνει τους μυς, τα οστά και τις αρθρώσεις, βελτιώνει την αντοχή, μειώνει το άγχος και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Για την καλή υγεία της καρδιάς προτείνεται ήπια αερόβια γυμναστική διάρκειας τουλάχιστον 30 λεπτών και τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα όπως για παράδειγμα το κολύμπι, το ποδήλατο, το γρήγορο περπάτημα, κ.λπ..

Προσοχή στην υπερβολική εντατική άθληση, γιατί αν ο οργανισμός δεν είναι συνηθισμένος μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες αρρυθμίες επί παρουσίας υποκείμενης καρδιοπάθειας.

Ψυχολογική κατάσταση και υγεία της καρδιάς

Το στρες και το άγχος επιβαρύνουν την υγεία της καρδιάς, προκαλώντας ακανόνιστο καρδιακό παλμό και φλεγμονή στο σώμα. Επίσης, μπορεί να είναι η αιτία για υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και κάπνισμα, συνήθειες που αυξάνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στον οργανισμό.

Ο ύπνος επηρεάζει και την υγεία της καρδιάς. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές του μεταβολισμού της γλυκόζης, αρτηριακή πίεση και φλεγμονές.

Σωματικό βάρος

Η παχυσαρκία έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία της καρδιάς, γιατί δυσκολεύει τη διατήρηση της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα. Το συσσωρευμένο λίπος είναι αυτό που επιβαρύνει τη λειτουργία της καρδιάς.

Η καρδιά μας δε δείχνει άμεσα τα σημάδια δυσλειτουργίας της και πολλές φορές ίσως να το καταλάβουμε όταν η κατάστασή της έχει χειροτερέψει σε μεγάλο βαθμό π.χ. έμφραγμα, στεφανιαία νόσος. Για το λόγο αυτό, πρέπει να τη φροντίζουμε με τη διατροφή μας, έναν υγιεινό τρόπο ζωής και με πλήρη καρδιολογικό έλεγχο συμπεριλαμβανομένου ακόμα και τεστ κοπώσεως. Σημαντικό είναι να ελέγχετε επίσης, την αρτηριακή σας πίεση, κάνοντας μια επίσκεψη στον ιατρό ή στο φαρμακοποιό σας.

Στο Θεραπευτήριο Αθηνών μπορείτε να κάνετε έναν ολοκληρωμένο καρδιολογικό έλεγχο εύκολα και άμεσα. Ειδικά για τον μήνα Απρίλιο μπορείτε να κάνετε έναν ολοκληρωμένο έλεγχο για τη λειτουργία της καρδιάς σας ΔΩΡΕΑΝ μέσω ΕΟΠΥΥ.

Καλέστε στα τηλέφωνα 2108236721-23, για να ενημερωθείτε για τα διαθέσιμα πακέτα καρδιολογικού check up, να κλείσετε το ραντεβού σας.
Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά: 8:00 – 20:00 και Σάββατο: 09:00-13:00

 • Εξατομικευμένες ιατρικές υπηρεσίες

  Εξατομικευμένες ιατρικές υπηρεσίες

  Το έμπειρο ιατρικό προσωπικό μας είναι δίπλα σας  για να σας προσφέρει εκείνη τη θεραπεία που είναι η καταλληλότερη για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματός σας.

 • Αξιόπιστη ιατρική φροντίδα

  Αξιόπιστη ιατρική φροντίδα

  Ακολουθούμε τα πρότυπα ποιότητας που επιβάλλουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στο πεδίο της σύγχρονης ιατρικής.

 • Προσιτές τιμές

  Προσιτές τιμές

  Για εμάς οι υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας δε θα πρέπει να αποτελούν πολυτέλεια για λίγους.

 • Υπευθυνότητα

  Υπευθυνότητα

  Το προσωπικό του θεραπευτηρίου είναι εκπαιδευμένο και στη διάθεσή σας για να σας εξυπηρετήσει με ποιότητα και σεβασμό.

Στοιχεία Επικοινωνίας

athenshospital

Διεύθυνση: Ι. Δροσοπούλου 24, Τ.Κ. 11257, Κυψέλη

Τηλ.: 210 8236721-3

Email: info@athenshospital.gr

Βρείτε μας στον Χάρτη

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά

logoWhite

Η διεύθυνση και το προσωπικό του Θεραπευτηρίου Αθηνών εγγυώνται την πλήρη ιατρική και νοσηλευτική κάλυψη στα περιστατικά κάθε τμήματος της κλινικής, 24 ώρες το 24ωρο και 365 μέρες το χρόνο!

Εγγραφείτε στη λίστα ενημέρωσης

Please enable the javascript to submit this form