Πώς θωρακίζει η 4η δόση εμβολίου των Pfizer/BioNTech τον οργανισμό έναντι του Sars Covid-19

Τρίτη, 19 Απριλίου 2022 11:31

Η 4η δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech (ή αλλιώς 2η αναμνηστική) κατά του Sars Covid-19 φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε άτομα άνω των 60 ετών και σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα ενώ προστατεύει από σοβαρή νόσηση και θνησιμότητα τους ηλικιωμένους. Ενώ οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, σας παραθέτουμε μελέτες που έχουν γίνει και τι συστήνει η επιστημονική κοινότητα για την 4η ενισχυτική δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Στη χώρα μας η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ανακοίνωσε δια στόματος της προέδρου, Μαρίας Θεοδωρίδου, τη σύσταση για τέταρτη δόση εμβολιασμού κατά της COVID-19 για τους άνω των 60 ετών ενώ ταυτόχρονα παραμένει άκρως σημαντική για την επίτευξη της ανοσίας η 3η ενισχυτική δόση.

Στην ΕΕ οι υπουργοί υγείας τάσσονται γενικά υπέρ της τέταρτης δόσης στους άνω των 60 ετών ενώ διεθνώς η λήψη της 4ης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου συστήνεται στα ηλικιωμένα άτομα και σε όσους πάσχουν από σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες να κάνουν και 4η δόση καθώς ενισχύει το προστατευτικό τείχος έναντι του κορωνοϊού.

Τον Μάρτιο 2022 η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε τη χορήγηση τέταρτης δόσης στους άνω των 50 ετών και στους ανοσοκατεσταλμένους άνω των 12 ετών σε χρονική διάρκεια τεσσάρων τουλάχιστον μηνών μετά την τρίτη δόση, καθώς επίσης τη χορήγηση ενισχυτικής τρίτης δόσης σε όσους έχουν κάνει δύο δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson.

Ερευνητές, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 1,25 εκατομμύρια ανθρώπους άνω των 60 ετών και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “The New England Journal of Medicine”, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και τους “Τάιμς της Νέας Υόρκης” δήλωσαν ότι η προστασία έναντι της σοβαρής νόσησης διατηρείται αμείωτη στη διάρκεια των πρώτων έξι εβδομάδων μετά τη χορήγηση της 4ης δόσης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η πιθανότητα σοβαρής νόσου ήταν 3,5 φορές μεγαλύτερη για όσους είχαν κάνει τρεις δόσεις, σε σχέση με όσους είχαν κάνει τέσσερις, ενώ έξι εβδομάδες μετά ήταν 4,3 φορές μεγαλύτερη. Η μελέτη δεν περιέλαβε συγκριτικά στοιχεία για τους θανάτους, ενώ δεν είναι σαφές πόσο διαρκεί η προστασία έναντι της βαριάς νόσου Covid-19, καθώς θα χρειαστεί περαιτέρω μελέτη.

Σε σχέση με τη θνησιμότητα, μια ισραηλινή έρευνα τον Μάρτιο έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι που έκαναν 4η δόση Pfizer/BioNTech, είχαν 78% μικρότερη θνησιμότητα σε σχέση με όσους είχαν κάνει τρεις δόσεις.

Η διευθύντρια Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ “πραγματικά ενθαρρύνει τους ανθρώπους άνω των 50 ετών με υποκείμενα ιατρικά προβλήματα και όσους είναι άνω των 65 ετών να κάνουν δεύτερη ενισχυτική δόση”.

Σχετικά με τις νεότερες ηλικίες ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, εξηγεί ότι οι μελέτες δεν δείχνουν να υπάρχει περαιτέρω ενίσχυση της ανοσίας με την τέταρτη εμβολιαστική δόση στα νεότερα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με τρεις δόσεις, καθώς υπάρχει ένα όριο όταν ο οργανισμός δημιουργεί καλή ανοσία είπε ο κ. Μανωλόπουλος, εξηγώντας πως δεν μπορεί κάποιος να κάνει κάτι παραπάνω για να την αυξήσει.

Το Θεραπευτήριο Αθηνών με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αναλογιζόμενο την πίεση που έχει προκαλέσει η πανδημία στις δημόσιες δομές υγείας έχει ενταχθεί στην Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού, ως Εμβολιαστικό Κέντρο, με το εμβόλιο της Pfizer.

Με αίσθημα ευθύνης για την υγεία όλων, προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ την υπηρεσία κατ’ οίκον, σε ανθρώπους που δυσκολεύονται για λόγους υγείας να μετακινηθούν, αλλά και στο χώρο της Κλινικής, κατόπιν ραντεβού.

Για λεπτομέρειες για τη διαδικασία, αλλά και για να κλείσετε ραντεβού, μπορείτε να απευθύνεστε στη Γραμματεία της κλινικής στα τηλέφωνα 2108236721-23 ή να κλείστε το ραντεβού σας στην online φόρμα εμβολιασμού https://emvolia-zw.gr/.

 • Εξατομικευμένες ιατρικές υπηρεσίες

  Εξατομικευμένες ιατρικές υπηρεσίες

  Το έμπειρο ιατρικό προσωπικό μας είναι δίπλα σας  για να σας προσφέρει εκείνη τη θεραπεία που είναι η καταλληλότερη για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματός σας.

 • Αξιόπιστη ιατρική φροντίδα

  Αξιόπιστη ιατρική φροντίδα

  Ακολουθούμε τα πρότυπα ποιότητας που επιβάλλουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στο πεδίο της σύγχρονης ιατρικής.

 • Προσιτές τιμές

  Προσιτές τιμές

  Για εμάς οι υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας δε θα πρέπει να αποτελούν πολυτέλεια για λίγους.

 • Υπευθυνότητα

  Υπευθυνότητα

  Το προσωπικό του θεραπευτηρίου είναι εκπαιδευμένο και στη διάθεσή σας για να σας εξυπηρετήσει με ποιότητα και σεβασμό.

Στοιχεία Επικοινωνίας

athenshospital

Διεύθυνση: Ι. Δροσοπούλου 24, Τ.Κ. 11257, Κυψέλη

Τηλ.: 210 8236721-3

Email: info@athenshospital.gr

Βρείτε μας στον Χάρτη

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά

logoWhite

Η διεύθυνση και το προσωπικό του Θεραπευτηρίου Αθηνών εγγυώνται την πλήρη ιατρική και νοσηλευτική κάλυψη στα περιστατικά κάθε τμήματος της κλινικής, 24 ώρες το 24ωρο και 365 μέρες το χρόνο!

Εγγραφείτε στη λίστα ενημέρωσης

Please enable the javascript to submit this form