Συμβουλές για υγιή καρδιά και το καλοκαίρι

Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2022 12:01

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και η έκθεση στον ήλιο επηρεάζουν τη λειτουργία του οργανισμού και συνεπώς και της καρδιάς. Η χωρίς μέτρο έκθεση στον ήλιο και η ζέστη μπορεί να επιβαρύνουν την καρδιά και την αρτηριακή πίεση.

Ο κίνδυνος εμφάνισης ή επιδείνωσης προβλημάτων της καρδιάς το καλοκαίρι αφορά κυρίως άτομα που ήδη πάσχουν από ασθένειες της καρδιάς, όπως η στεφανιαία νόσος (στηθάγχη, έμφραγμα του μυοκαρδίου) και η καρδιακή ανεπάρκεια.

Πώς επηρεάζει η ζέστη τη λειτουργία της καρδιάς;

Ο τρόπος που λειτουργεί ο οργανισμός μας στη ζέστη είναι μια ομαλή λειτουργία στους υγιείς ανθρώπους, όταν όμως κάποιος πάσχει από καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσο ή υπέρταση, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός τους καλοκαιρινούς μήνες.

Με την αύξηση της θερμοκρασίας ο οργανισμός μας προκειμένου να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του ενισχύει την εφίδρωση για να μην ανέβει η θερμοκρασία του σώματος. Στη συνέχεια, όταν αποβάλλεται ο ιδρώτας από το σώμα, η καρδιά χτυπάει πιο γρήγορα, ώστε να ωθηθεί περισσότερο αίμα προς τους μυς και το δέρμα.

Έχει παρατηρηθεί ότι οι εισαγωγές στο νοσοκομείο τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω καρδιαγγειακών προβλημάτων είναι πιο συχνές στις μικρότερες ηλικίες (κάτω των 60 ετών) από ότι στις μεγαλύτερες ηλικίες άνω των 60. Αυτή η εικόνα αλλάζει τους χειμερινούς μήνες κατά τις οποίες οι εισαγωγές στο νοσοκομείο από μεγαλύτερες ηλικίες (πάνω από 60 ετών) είναι συχνότερες.

Πώς επηρεάζεται η αρτηριακή πίεση το καλοκαίρι;

Το καλοκαίρι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών ο οργανισμός αντιδρά με διαφορετικούς μηχανισμούς από ότι τον χειμώνα, για να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του. Εκτός από εντονότερη εφίδρωση προκαλείται και διαστολή των αγγείων. Η αλλαγή αυτή έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Συνεπώς, η αρτηριακή πίεση παρουσιάζει εποχιακή διακύμανση, με τις τιμές της να είναι χαμηλότερες το καλοκαίρι απ’ ότι τον χειμώνα, αλλά μόνο τη μέρα – και αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχουν κατά νου ορισμένες ομάδες του πληθυσμού. Το καλοκαίρι πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η πίεση στη διάρκεια της νύχτας αυξάνεται, κυρίως λόγω μικροπροβλημάτων στην ποιότητα του ύπνου εξαιτίας της ζέστης.

Κίνδυνος υπάρχει κυρίως σε άτομα που παίρνουν διουρητικά φάρμακα γιατί η αφυδάτωση συμβαίνει λόγω της απώλειας υγρών με τον ιδρώτα και τη μη επαρκή αντικατάστασή τους από επαρκή πρόσληψη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση υπότασης ή ορθοστατικής υπότασης.

Η συμβουλή μας για όσους έχουν υπέρταση:

 • Να μετράτε την πίεσή σας τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα το πρωί, αν είναι ρυθμισμένη. Αν είναι αρρύθμιστη, τότε πρέπει να τη μετράτε πιο συχνά
 • Να μην να αλλάζετε ή να διακόπτετε από μόνοι σας τη φαρμακευτική αγωγή, για διάστημα μεγαλύτερο από 2-3 ημέρες. Επικοινωνήστε και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Πώς να διαφυλάξετε την υγεία της καρδιάς σας το καλοκαίρι;

 • Αποφύγετε τα βαριά φαγητά που είναι πλούσια σε λίπη καθώς επίσης και τα μεγάλα γεύματα. Καταναλώστε συχνά και μικρά γεύματα.
 • Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη και σακχαρώδη ποτά και πιείτε πολύ νερό.
 • Ντυθείτε με ελαφρά, ανοιχτόχρωμα βαμβακερά ρούχα που βοηθούν το σώμα να αναπνέει. ‘Όταν είστε έξω να φοράτε γυαλιά ηλίου και καπέλο.
 • Αποφύγετε την έντονη σωματική δραστηριότητα κάτω από τον ήλιο είτε αυτή είναι γυμναστική είτε δουλειές. Η κίνηση βοηθάει στη λειτουργία του οργανισμού αλλά συστήνουμε να γίνεται είτε εντός σπιτιού ή γυμναστηρίου είτε εξωτερικά σε ώρες που δεν καίει ο ήλιος ή σε σκιερό μέρος. 
 • Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν πρέπει να τροποποιηθεί η φαρμακευτική αγωγή σας.

Γιατί να συμβουλευτείτε τον καρδιολόγο το καλοκαίρι

 • Συμβουλευτείτε τον καρδιολόγο σας για τις δραστηριότητες που επιτρέπεται να κάνετε: θαλάσσιο μπάνιο, βόλτες με σκάφος, περπάτημα, εργασία στον ήλιο και άλλα.
 • Η ζέστη επηρεάζει τον οργανισμό και μπορεί να χρειαστεί τροποποίηση της φαρμακευτικής σας αγωγής αν είστε καρδιοπαθείς, υπερτασικοί ή διαβητικοί. Επίσης, οι ηλικιωμένοι που πάσχουν και από συνοδά νοσήματα θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους και να αναπροσαρμόσουν τη δοσολογία των φαρμάκων τους.
 • Σε περίπτωση που αισθανθείτε ζαλάδα ή κάποιου είδους δυσφορία που δεν λέει να υποχωρήσει, επικοινωνήστε άμεσα με τον ιατρό.
 • Είναι καλό να κάνετε ένα καρδιολογικό έλεγχοώστε να βεβαιωθείτε για την υγεία της καρδιάς σας και να αποκλείσετε πιθανές δυσάρεστες επιπτώσεις στις διακοπές σας.

Το Καρδιολογικό Τμήμα του Θεραπευτηρίου Αθηνών είναι άρτια εξοπλισμένο με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, ώστε να μπορούν να πραγματοποιούνται με ασφάλεια και ακρίβεια τόσο οι βασικές εξετάσεις (όπως  το Ηλεκτροκαρδιογράφημα, το Triplex καρδιάς και η δοκιμασία κόπωσης), όσο και ο πιο εξειδικευμένος και σύγχρονος έλεγχος (stress echo, υπερηχοκαρδιογράφημα φόρτισης, υπερηχοκαρδιογράφημα αντίθεσης, διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογράφημα) που μαζί αποτελούν τον θεμέλιο λίθο της διάγνωσης, της θεραπείας και της παρακολούθησης των ασθενών με καρδιολογικά προβλήματα.

Παράλληλα, η έναρξη λειτουργίας του ειδικού ιατρείου Αρρυθμιών και Εμφυτεύσιμων Συσκευών, με εξειδικευμένο Αρρυθμιολόγο, αυξάνει κατακόρυφα τις δυνατότητες του Καρδιολογικού τμήματος στη διαγνωστική προσέγγιση και θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενών με σύμπλοκες αρρυθμίες, βηματοδότες και απινιδωτές

Το Καρδιολογικό μας Τμήμα στελεχώνεται από διακεκριμένους καρδιολόγους με μεγάλη κλινική εμπειρία και εγνωσμένο επιστημονικό κύρος, ώστε οι καρδιολογικοί ασθενείς να τυγχάνουν της αρτιότερης παρακολούθησης, είτε πρόκειται για νοσηλεία βραχείας είτε μακράς διάρκειας.

 • Εξατομικευμένες ιατρικές υπηρεσίες

  Εξατομικευμένες ιατρικές υπηρεσίες

  Το έμπειρο ιατρικό προσωπικό μας είναι δίπλα σας  για να σας προσφέρει εκείνη τη θεραπεία που είναι η καταλληλότερη για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματός σας.

 • Αξιόπιστη ιατρική φροντίδα

  Αξιόπιστη ιατρική φροντίδα

  Ακολουθούμε τα πρότυπα ποιότητας που επιβάλλουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στο πεδίο της σύγχρονης ιατρικής.

 • Προσιτές τιμές

  Προσιτές τιμές

  Για εμάς οι υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας δε θα πρέπει να αποτελούν πολυτέλεια για λίγους.

 • Υπευθυνότητα

  Υπευθυνότητα

  Το προσωπικό του θεραπευτηρίου είναι εκπαιδευμένο και στη διάθεσή σας για να σας εξυπηρετήσει με ποιότητα και σεβασμό.

Στοιχεία Επικοινωνίας

athenshospital

Διεύθυνση: Ι. Δροσοπούλου 24, Τ.Κ. 11257, Κυψέλη

Τηλ.: 210 8236721-3

Email: info@athenshospital.gr

Βρείτε μας στον Χάρτη

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά

logoWhite

Η διεύθυνση και το προσωπικό του Θεραπευτηρίου Αθηνών εγγυώνται την πλήρη ιατρική και νοσηλευτική κάλυψη στα περιστατικά κάθε τμήματος της κλινικής, 24 ώρες το 24ωρο και 365 μέρες το χρόνο!

Εγγραφείτε στη λίστα ενημέρωσης

Please enable the javascript to submit this form