Χριστούγεννα και υγιής καρδιά: παράγοντες κινδύνου και τι να προσέξετε

Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2022 13:25

Μια μεγάλη ποικιλία μελετών έχει συσχετίσει τα Χριστούγεννα με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλοαγγειακές παθήσεις. Μπορεί η περίοδος των γιορτών να συνδέεται συνήθως με θετικά συναισθήματα και να είναι ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με αγαπημένα πρόσωπα, κρύβει όμως και κινδύνους για την υγεία τους οποίους δεν πρέπει να προσπερνάμε.

Τι δείχνουν οι έρευνες για την περίοδο των Χριστουγέννων και τις καρδιαγγειακές παθήσεις;

Κατά τη χειμερινή περίοδο αυξάνονται οι πιθανότητες για καρδιακά επεισόδια με κορύφωση τις ημέρες των γιορτών Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. Την αύξηση αυτή αποδεικνύει έρευνα από τη Σουηδία η οποία έδειξε ότι οι πιθανότητες για καρδιακή προσβολή αυξάνονται σχεδόν κατά 40% την παραμονή των Χριστουγέννων.

Ο ερευνητής Dr David Erlinge, του Skane University Hospital, δήλωσε ο κίνδυνος, γενικά, κατά το διάστημα Χριστουγέννων/Πρωτοχρονιάς ήταν 15% υψηλότερος σε σχέση με άλλες μέρες του Δεκεμβρίου και ότι ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής δεν ήταν μεγαλύτερος την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αλλά αυξανόταν κατά 20% ανήμερα.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία επισημαίνει ότι η επίγνωση αυτού του ετήσιου φαινομένου και η λήψη μερικών σημαντικών για την καρδιά μέτρων μπορεί να σώσει ζωές.

Πώς σχετίζονται οι καρδιαγγειακές παθήσεις με τις γιορτές των Χριστουγέννων;

Είναι γεγονός ότι τα Χριστούγεννα ξεφεύγουμε από τη ρουτίνα στην οποία έχει συνηθίσει ο οργανισμός μας και τείνουμε να τρώμε και να πίνουμε περισσότερο από τη μια και να γυμναζόμαστε, να χαλαρώνουμε και να κοιμόμαστε λιγότερο. Υπάρχει ο κίνδυνος να μην ακούσουμε έγκαιρα το σώμα μας ή να μην δώσουμε προσοχή στα προειδοποιητικά σημάδια με την πεποίθηση ότι  θα ασχοληθούμε με θέματα υγείας μετά τις γιορτές.

Στους επιβαρυντικούς παράγοντες θα μπορούσαν ενδεικτικά να είναι η συναισθηματική ένταση, το άγχος για τις εορταστικές προετοιμασίες και το οικονομικό βάρος από την αγορά οικογενειακών δώρων. Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και φαγητού δημιουργούν ένα επικίνδυνο περιβάλλον για το καρδιαγγειακό σύστημα.

Τις περισσότερες φορές είναι δυνατόν να λάβουμε μέτρα για να αποφύγουμε αρνητικά για την υγεία συμβάντα. Ας δούμε αναλυτικά τους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς την περίοδο των γιορτών και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την υγεία μας.

Οι κρύες θερμοκρασίες του χειμώνα

Οι χαμηλές θερμοκρασίες την περίοδο των Χριστουγέννων τείνουν να αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων. Αυτό συμβαίνει εξ αιτίας της περιορισμένης ροής του αίματος μέσω των στενωμένων αγγείων. Τα καρδιακά επεισόδια και άλλα καρδιαγγειακά συμβάντα σχετίζονται με την απόφραξη της ροής του αίματος σε έναν συγκεκριμένο ιστό. Αυτό δυσχεραίνει την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών για τη σωστή λειτουργία. Αυτό το αποφρακτικό φαινόμενο συχνά επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι ο βαθμός διαστολής των αιμοφόρων αγγείων, δηλαδή η διάμετρός τους. Επομένως, υπάρχει μικρότερη ροή αίματος σε ένα στενωμένο αγγείο από ό,τι σε ένα διατεταμένο. Εάν υπάρχει απόφραξη, όπως μια αθηρωματική πλάκα, ο κίνδυνος εμφράγματος αυξάνεται σημαντικά.

Προκειμένου να εκτραπεί η ροή του αίματος σε πιο σημαντικά όργανα, εμφανίζεται γενικευμένη αρτηριακή αγγειοσύσπαση σε ψυχρά περιβάλλοντα. Επιπλέον, υπάρχει συνήθως απελευθέρωση ορμονών, όπως η αδρεναλίνη, η οποία προάγει την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Οι διατροφικές αλλαγές των Χριστουγέννων

Η κατανάλωση ποσότητας φαγητού, υδατανθράκων, γλυκών και αλκοόλ αυξάνεται κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Η ανακατανομή της ροής του αίματος σε όλο το σώμα προς τον πεπτικό σωλήνα για την προώθηση της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών μπορείνα μειώσει την παροχή αίματος στην καρδιά μέσω των στεφανιαίων αρτηριών, ειδικά σε άτομα υψηλού κινδύνου. Εάν υπάρχει αθηρωματική πλάκα σημαντικού μεγέθους, η αυξημένη αναταραχή που προκύπτει από την αγγειοσύσπαση μπορεί να προκαλέσει τη ρήξη της. Αυτό μπορεί να απελευθερώσει μικρούς θρόμβους ικανούς να διακόψουν την κυκλοφορία.

Η κατανάλωση αλκοόλ και τσιγάρων έχει άμεση επίδραση στην αρτηριακή αγγειοσύσπαση, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να υποστεί κάποιος καρδιακά επεισόδια σε περίπτωση υπερβολών.

Το στρες των γιορτών

Αν και ο στόχος των γιορτών είναι η χαρά και η ξεκούραση, δεν παύουν για πολλούς οι γιορτές να αποτελούν αιτία άγχους. Οι επαγγελματικές ανησυχίες, η αναζήτηση των κατάλληλων δώρων, η οργάνωση εκδηλώσεων και η συγκέντρωση των αγαπημένων σας προσώπων μπορεί να προκαλέσουν άγχος και δυσκολία στη διαχείριση με αποτέλεσμα το συναισθηματικό στρες. Ο όρος αυτός αναφέρεται στο σύνολο των αλλαγών μέσα στο σώμα που συμβαίνουν ως απάντηση σε ένα εσωτερικό ή εξωτερικό γεγονός με κύριους πρωταγωνιστές αυτής της αντίδρασης τις ορμόνες και το νευρικό σύστημα.

Η ενεργοποίηση του άξονα υποθάλαμος-υπόφυση-επινεφρίδια και του νευρικού συστήματος οδηγεί στην απελευθέρωση διαφόρων ουσιών που έχουν δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα. Η αδρεναλίνη είναι επίσης, μία τέτοια ουσία. Δρα στις αρτηρίες για να ευνοήσει την αγγειοσύσπασή τους, η οποία συνδέεται στενά με την εμφάνιση καρδιαγγειακών επεισοδίων. Επιπλέον, προάγει την απελευθέρωση λιπαρών οξέων, την πήξη και την αύξηση του καρδιακού ρυθμού (ταχυκαρδία).

Εξετάζοντας λίγο βαθύτερα την ταχυκαρδία, μπορεί να είναι ένας παράγοντας που επιταχύνει την εμφάνιση καρδιακών προσβολών. Καθώς η καρδιά εργάζεται πιο έντονα, οι απαιτήσεις σε ενέργεια και οξυγόνο είναι μεγαλύτερες με αρνητικές συνέπειες για την υγεία της καρδιάς.

Η μη έγκαιρη προσέλευση σε δομές υγείας

Η καθυστέρηση των ασθενών να μεταβούν στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια ενός οξέος στεφανιαίου συνδρόμου επηρεάζει σημαντικά τη θνησιμότητα.

Είναι σημαντικό ο ασθενής να αναγνωρίσει τα χαρακτηριστικά και τα συμπτώματα του οξέος στεφανιαίου συνδρόμου και να ζητήσει μεταφορά σε νοσοκομείο. Η καθυστέρηση μπορεί να είναι σημαντική και να αποβεί μοιραία. Όταν τα συμπτώματα αρχίζουν τις πρώτες πρωινές ώρες, κατά τη διάρκεια ενός γεύματος ή δείπνου ή στο πλαίσιο οποιασδήποτε γιορτής θα πρέπει να μην τα αμελήσετε και να ενημερώσετε την παρέα σας.

Ποιοι θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή τα Χριστούγεννα για καρδιαγγειακά συμβάντα;

Άτομα που έχουν χρόνια νοσήματα διατρέχουν κίνδυνο αν δεν ακολουθήσουν με συνέπεια την ενδεδειγμένη θεραπεία. Όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να λαμβάνουν μεγαλύτερες προφυλάξεις, θα πρέπει να ακολουθούν αρκετά αυστηρές δίαιτες και να προσέχουν/ελέγχουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους. Το προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η συστηματική αρτηριακή υπέρταση, θεωρείται επίσης παράγοντας κινδύνου. Η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει στηθάγχη, έμφραγμα του μυοκαρδίου, αρτηριακή υπέρταση και καρδιαγγειακά νοσήματα.

 Οι συμβουλές μας για να μειώσετε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο τα Χριστούγεννα

 • Για να μειώσετε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο τα Χριστούγεννα, καλό είναι να διατηρείτε υγιεινές συνήθειες.

 • Ενημερωθείτε για τα συμπτώματα και αναλάβετε δράση, καλώντας έγκαιρα ασθενοφόρο

 • Να φοράτε πάντα κατάλληλο ρουχισμό (παλτό, κάλτσες, γάντια και καπέλα).

 • Να αποφεύγετε τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας κατά την έξοδο και την είσοδο σε εγκαταστάσεις.

 • Προτιμήστε τις συναντήσεις στο σπίτι αντί σε εξωτερικό χώρο.

 • Η τήρηση ορισμένων βασικών συστάσεων μπορεί να κάνει τη διαφορά για χαρούμενες και υγιείς γιορτές. Εάν έχετε αμφιβολίες για την υγεία σας, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Μπορείτε να επωφεληθείτε από την προσφορά του Θεραπευτηρίου Αθηνών για πλήρη καρδιολογικό έλεγχο μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου. Το Θεραπευτήριο Αθηνών λειτουργεί καθημερινά και μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα 2108236721-23 για κλείσιμο ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία και διαγνωστικό έλεγχο.

 • Εξατομικευμένες ιατρικές υπηρεσίες

  Εξατομικευμένες ιατρικές υπηρεσίες

  Το έμπειρο ιατρικό προσωπικό μας είναι δίπλα σας  για να σας προσφέρει εκείνη τη θεραπεία που είναι η καταλληλότερη για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματός σας.

 • Αξιόπιστη ιατρική φροντίδα

  Αξιόπιστη ιατρική φροντίδα

  Ακολουθούμε τα πρότυπα ποιότητας που επιβάλλουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στο πεδίο της σύγχρονης ιατρικής.

 • Προσιτές τιμές

  Προσιτές τιμές

  Για εμάς οι υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας δε θα πρέπει να αποτελούν πολυτέλεια για λίγους.

 • Υπευθυνότητα

  Υπευθυνότητα

  Το προσωπικό του θεραπευτηρίου είναι εκπαιδευμένο και στη διάθεσή σας για να σας εξυπηρετήσει με ποιότητα και σεβασμό.

Στοιχεία Επικοινωνίας

athenshospital

Διεύθυνση: Ι. Δροσοπούλου 24, Τ.Κ. 11257, Κυψέλη

Τηλ.: 210 8236721-3

Email: info@athenshospital.gr

Βρείτε μας στον Χάρτη

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά

logoWhite

Η διεύθυνση και το προσωπικό του Θεραπευτηρίου Αθηνών εγγυώνται την πλήρη ιατρική και νοσηλευτική κάλυψη στα περιστατικά κάθε τμήματος της κλινικής, 24 ώρες το 24ωρο και 365 μέρες το χρόνο!

Εγγραφείτε στη λίστα ενημέρωσης

Please enable the javascript to submit this form