Τα οφέλη του καλού ύπνου στην υγεία και την καθημερινότητα

Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023 09:26

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου αναδεικνύουμε τα οφέλη του στην υγεία μας. Ο καλός ύπνος είναι αναζωογονητικός, μας γεμίζει ενέργεια και μας βοηθάει να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Γενικότερα, ο ύπνος θεωρείται πως είναι μια διαδικασία αναζωογόνησης και αποκατάστασης για ολόκληρο τον οργανισμό!

Τι σημαίνει «καλός ύπνος»;

Με τον όρο «καλός ύπνος» εννοούμε τον ύπνο που έχει ικανοποιητική διάρκεια, δηλαδή 6-8 ώρες, αλλά και καλή ποιότητα, χωρίς διακοπές και αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο καλός ύπνος είναι αναζωογονητικός, αφού μας γεμίζει ενέργεια και μας βοηθάει να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Όταν ο οργανισμός στερείται καλού ύπνου, τότε διαταράσσεται η ισορροπία της υγείας μας.

Πώς επηρεάζει ο «κακός ύπνος» τη λειτουργία του οργανισμού;

Ο κακός ύπνος συνεπάγεται έλλειψη ύπνου. Με τη σειρά της, η έλλειψη ύπνου δυσκολεύει την επίλυση προβλημάτων, τον έλεγχο των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς, τη συγκέντρωση και τα αντανακλαστικά (π.χ. στην οδήγηση). Επιπλέον, δυσχεραίνει την παραγωγική ικανότητα στην εργασία, ενώ μάλιστα μπορεί να ενισχύσει το στρες, την κατάθλιψη και την επιθετικότητα.

Επίσης, από τον κακό ύπνο επηρεάζονται τα παιδιά και οι έφηβοι παρουσιάζοντας προβλήματα στη συγκέντρωση, τη συμπεριφορά και την επίδοση.

Εκτός από την καθημερινότητά μας, ο κακός ύπνος επηρεάζει και την υγεία μας. Κατά συνέπεια, όταν δεν κοιμόμαστε επαρκώς αυξάνονται κατά πολύ οι πιθανότητες για εμφάνιση πρόωρης γήρανσης, καρδιοπάθειας, νόσου των νεφρών, υπέρτασης, σακχαρώδους διαβήτη, αύξησης του βάρους και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πώς επωφελούμαστε στην υγεία μας από τον ύπνο;

Εγκέφαλος

Ο ύπνος συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Καθώς κοιμόμαστε, ο εγκέφαλος προετοιμάζεται για τις απαιτήσεις της επόμενης ημέρας. Μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται ενοποίηση, το μυαλό μας κατά κάποιο τρόπο ενισχύει τις αναμνήσεις μας, αλλά εξασκεί και τις νοητικές και σωματικές μας δεξιότητες. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο καλός ύπνος βοηθάει την ικανότητα εκμάθησης, καθώς επίσης τη συγκέντρωση, τη λήψη αποφάσεων, αλλά και τη δημιουργικότητα.

Ορμόνες

Ο καλός ύπνος βοηθάει στην καλή λειτουργία των ορμονών και συνεπώς στη διατήρηση του βάρους μας. Οι ορμόνες που επηρεάζει ο ύπνος είναι η γκρελίνη (ορμόνη που αυξάνει το αίσθημα της πείνας) και η λεπτίνη (ορμόνη που ρυθμίζει το αίσθημα κορεσμού από το φαγητό). Όταν δεν κοιμόμαστε καλά διαταράσσεται η ισορροπία των ορμονών αυτών, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το αίσθημα της πείνας και να τρώμε περισσότερο.

Φλεγμονές

Οι φλεγμονές σχετίζονται με καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτη, αρθρίτιδα και πρόωρη γήρανση. Μελέτες έχουν αποδείξει πως οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες κάθε νύχτα, έχουν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών πρωτεϊνών στο αίμα τους. Οι ασθενείς που πάσχουν από άπνοια κατά τον ύπνο ή αϋπνία μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την αρτηριακή τους πίεση αν προσπαθήσουν να καταπολεμήσουν αυτές τις παθήσεις.

Διατήρηση βάρους

Ο καλός ύπνος βοηθάει στην προσπάθειά σας να χάσετε κιλά καθώς ενισχύει το αίσθημα κορεσμού. Μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγο έδειξε ότι οι άνθρωποι που έκαναν δίαιτα και κοιμούνταν αρκετές ώρες έχαναν περισσότερο λίπος σε σχέση με αυτούς που στερούνταν ύπνο, οι οποίοι μάλιστα έχαναν το περισσότερο βάρος τους σε μυϊκή μάζα.

Ψυχολογία

Ο ύπνος ρίχνει τα επίπεδα του στρες—συνεπώς, μας βοηθά να ελέγχουμε καλύτερα την αρτηριακή μας πίεση.

Τα πρότυπα της διάρκειας του ύπνου

Τα πρότυπα του ύπνου διαφέρουν ανάλογα από ηλικία σε ηλικία και από άτομο σε άτομο. Για τα βρέφη 0-3 μηνών προτείνεται μια διάρκεια 14-17 ωρών, για τους εφήβους 14-17 ετών 8-10 ώρες. Στους ενήλικες η μέση ανάγκη για ύπνο ορίζεται συνήθως στις 7-9 ώρες ύπνου, ενώ για τους ηλικιωμένους ενδείκνυνται 7-8 ώρες.

Η συμβουλή μας:

Ο ύπνος δεν αναπληρώνεται. Αν δεν κοιμάστε αρκετά μέσα στην εβδομάδα, το να «αναπληρώνετε» το χαμένο ύπνο το Σαββατοκύριακο δεν βοηθάει στο να λάβετε τα οφέλη του. Ο ύπνος χρειάζεται πρόγραμμα, γι’ αυτό και πρέπει να βρείτε μια ισορροπία και να αποκτήσετε μια σταθερότητα.

Ο καλός ύπνος ανήκει στις καλές συνήθειες για την υγεία του ατόμου και βοηθάει στην πρόληψη ασθενειών. Είναι σημαντικός για τη σωματική, πνευματική και συναισθηματική υγεία, την εξέλιξη και ευεξία του ατόμου και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να του δώσουμε ιδιαίτερη σημασία.

Το Θεραπευτήριο Αθηνών λειτουργεί καθημερινά και μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα 2108236721-23 για κλείσιμο ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία και διαγνωστικό έλεγχο.

 • Εξατομικευμένες ιατρικές υπηρεσίες

  Εξατομικευμένες ιατρικές υπηρεσίες

  Το έμπειρο ιατρικό προσωπικό μας είναι δίπλα σας  για να σας προσφέρει εκείνη τη θεραπεία που είναι η καταλληλότερη για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματός σας.

 • Αξιόπιστη ιατρική φροντίδα

  Αξιόπιστη ιατρική φροντίδα

  Ακολουθούμε τα πρότυπα ποιότητας που επιβάλλουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στο πεδίο της σύγχρονης ιατρικής.

 • Προσιτές τιμές

  Προσιτές τιμές

  Για εμάς οι υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας δε θα πρέπει να αποτελούν πολυτέλεια για λίγους.

 • Υπευθυνότητα

  Υπευθυνότητα

  Το προσωπικό του θεραπευτηρίου είναι εκπαιδευμένο και στη διάθεσή σας για να σας εξυπηρετήσει με ποιότητα και σεβασμό.

Στοιχεία Επικοινωνίας

athenshospital

Διεύθυνση: Ι. Δροσοπούλου 24, Τ.Κ. 11257, Κυψέλη

Τηλ.: 210 8236721-3

Email: info@athenshospital.gr

Βρείτε μας στον Χάρτη

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά

logoWhite

Η διεύθυνση και το προσωπικό του Θεραπευτηρίου Αθηνών εγγυώνται την πλήρη ιατρική και νοσηλευτική κάλυψη στα περιστατικά κάθε τμήματος της κλινικής, 24 ώρες το 24ωρο και 365 μέρες το χρόνο!

Εγγραφείτε στη λίστα ενημέρωσης

Please enable the javascript to submit this form