Η σημασία της εξέτασης PSA στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη

Δευτέρα, 03 Απριλίου 2023 12:05

Το PSA χρησιμοποιείται ευρέως από το 1980 και μετά για τον έγκαιρο εντοπισμό ανδρών με καρκίνο του προστάτη, συμβάλλοντας στην αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Η ανακάλυψη του PSA οδήγησε σε σημαντική αύξηση των διαγνώσεων έγκαιρα, καθώς μέχρι τότε το 85% των περιπτώσεων είχαν ήδη μεταστάσεις, όταν  πλέον, γινόταν η διάγνωση.

Σήμερα, χάρη στο PSA, 8 στους 10 άνδρες διαγιγνώσκονται στα αρχικά στάδια της νόσου και η επιβίωση ξεπερνά το 85%.  Το σημαντικότερο «όπλο» που έχει στην φαρέτρα της η ιατρική κοινότητα για την έγκαιρη ανίχνευση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου είναι η εξέταση PSA.

Ποια είναι η λειτουργεία του προστάτη και του ειδικού προστατικού αντιγόνου στον οργανισμό;

Στόχος του προστάτη είναι η παραγωγή ενός υγρού που βοηθάει στην ζωτικότητα του σπέρματος, ώστε να είναι αποδοτικό στη διαδικασία της γονιμοποίησης. Επιπλέον, παράγει ένα ένζυμο, το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA), το οποίο βοηθά το σπέρμα να ρευστοποιείται. Το προστατικό αντιγόνο παράγεται από τα επιθηλιακά κύτταρα του προστάτη και περνάει στο σπερματικό πλάσμα.

Από ποια ηλικία θα πρέπει ο άνδρας να κάνει εξέταση για τον προστάτη;

Ο προστάτης αδένας υποφέρει από φλεγμονές που λέγονται προστατίτιδες  και εμφανίζονται  και σε νεαρές ηλικίες, από καλοήθη διόγκωση (υπερπλασία) που  αρχίζει περίπου από τα 50 έτη, και σταδιακά  προκαλεί αισθητά συμπτώματα καθώς και από τον καρκίνο του προστάτη που κάνει την εμφάνιση του μετά τα 45-50

Η εξέταση PSA θα πρέπει να γίνεται προληπτικά από τα 45 έτη και άνω, ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα οποιαδήποτε επικείμενη πάθηση. Ειδικότερα για τους άνδρες  που έχουν  πρώτου βαθμού συγγενείς  με καρκίνο του προστάτη συστήνεται  η μέτρηση του PSA να ξεκινά από τα 40 έτη, καθώς διπλασιάζεται η  πιθανότητα να νοσήσει από καρκίνο σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Φαίνεται ότι όσο μικρότερη είναι η ηλικία κατά την οποία διαγιγνώσκεται κάποιος, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να νοσήσουν τα παιδιά του.

Ποια είναι η εξέταση PSA;

Η εξέταση PSA είναι μία αιματολογική εξέταση, η οποία μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο του προστάτη. Για την εξαγωγή αποτελεσμάτων χρησιμοποιούνται εξειδικευμένοι αναλυτές.

Τι υποδηλώνουν οι ανεβασμένες τιμές του PSA;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί η εξέταση PSA να δείξει ανεβασμένες τιμές όπως:

 • Kαθετηριασμός της ουροδόχου κύστης
 • Kαλοήθης υπερπλασία του προστάτη
 • Kαρκίνος του προστάτη
 • Oξεία ή χρόνια προστατίτιδα
 • Ιατρικές πράξεις (βιοψία προστάτη, κυστεοσκόπηση, δακτυλική εξέταση προστάτη)

Πώς αξιολογούνται τα αποτελέσματα;

Η τιμή PSA δεν είναι μια απόλυτη τιμή. Ο ουρολόγος θα αξιολογήσει όχι μόνο την τιμή του PSA τη δεδομένη χρονική στιγμή, αλλά και τον ρυθμό της μεταβολής του σε βάθος χρόνου. Γι’ αυτό είναι σημαντικός ο συστηματικός έλεγχος από μια ηλικία και μετά. Μία γρήγορη αύξηση του PSA θα προβληματίσει τον ιατρό, καθώς σε αυτή την περίπτωση είναι πιο πιθανό να διαγνωσθεί καρκίνος. Από την άλλη πλευρά, όταν η τιμή του PSA αυξομειώνεται, συνήθως αυτό συνιστά ένδειξη καλοήθους υπερπλασίας, αλλά όχι σε απόλυτο βαθμό.

Επίσης, ο ουρολόγος θα αξιολογήσει την τιμή και διακύμανση PSA σε συνδυασμό με τα ευρήματα της δακτυλικής εξέτασης και θα αποφασίσει αν απαιτείται περαιτέρω έλεγχος. Όταν υπάρχει υποψία για προστατικό καρκίνο, ο ουρολόγος προβαίνει σε πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία προστάτη και στη συνέχεια διενεργεί διορθική βιοψία  με ειδική κεφαλή  υπερήχων κατά την οποία λαμβάνονται πολλαπλά παρακεντήματα  από τον προστάτη και αποστέλλονται για ιστολογική εξέταση. 

Το Θεραπευτήριο Αθηνών προτάσσει την σημασία του προληπτικού ελέγχου στην υγεία του ανθρώπου και σε αυτό το πλαίσιο προσφέρει σε ειδικές τιμές ουρολογικό προληπτικό έλεγχο.

Επικοινωνήστε με τα εξωτερικά μας ιατρεία στο 210-8236721-3 & 210-8835655 και κλείστε το ραντεβού σας άμεσα.

 • Εξατομικευμένες ιατρικές υπηρεσίες

  Εξατομικευμένες ιατρικές υπηρεσίες

  Το έμπειρο ιατρικό προσωπικό μας είναι δίπλα σας  για να σας προσφέρει εκείνη τη θεραπεία που είναι η καταλληλότερη για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματός σας.

 • Αξιόπιστη ιατρική φροντίδα

  Αξιόπιστη ιατρική φροντίδα

  Ακολουθούμε τα πρότυπα ποιότητας που επιβάλλουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στο πεδίο της σύγχρονης ιατρικής.

 • Προσιτές τιμές

  Προσιτές τιμές

  Για εμάς οι υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας δε θα πρέπει να αποτελούν πολυτέλεια για λίγους.

 • Υπευθυνότητα

  Υπευθυνότητα

  Το προσωπικό του θεραπευτηρίου είναι εκπαιδευμένο και στη διάθεσή σας για να σας εξυπηρετήσει με ποιότητα και σεβασμό.

Στοιχεία Επικοινωνίας

athenshospital

Διεύθυνση: Ι. Δροσοπούλου 24, Τ.Κ. 11257, Κυψέλη

Τηλ.: 210 8236721-3

Email: info@athenshospital.gr

Βρείτε μας στον Χάρτη

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά

logoWhite

Η διεύθυνση και το προσωπικό του Θεραπευτηρίου Αθηνών εγγυώνται την πλήρη ιατρική και νοσηλευτική κάλυψη στα περιστατικά κάθε τμήματος της κλινικής, 24 ώρες το 24ωρο και 365 μέρες το χρόνο!

Εγγραφείτε στη λίστα ενημέρωσης

Please enable the javascript to submit this form