Κυστεοσκόπηση και Βιοψία Προστάτη: δυο σημαντικές διαγνωστικές εξετάσεις για τον άνδρα

Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2024 11:11

Η Κυστεοσκόπηση και η Βιοψία Προστάτη είναι δυο ελάχιστα επεμβατικές εξετάσεις οι οποίες μας δίνουν τη δυνατότητα να λάβουμε ακριβέστερα συμπεράσματα για την υγεία του ουροποιητικού συστήματος του άνδρα έπειτα από ενδείξεις προηγούμενης εξέτασης πχ PSA, κλινικής εξέτασης ή λόγω συγκεκριμένης συμπτωματολογίας του ασθενή.

Ας γνωρίσουμε καλύτερα τις δυο αυτές εξετάσεις και τη σημασία τους.

Κυστεοσκόπηση

Η κυστεοσκόπηση αποτελεί μια διαγνωστική εξέταση που επιτρέπει στον ουρολόγο να εξετάσει το εσωτερικό της ουρήθρας, του προστάτη και της ουροδόχου κύστεως.

Η εξέταση πραγματοποιείται με τη βοήθεια ενός ειδικού ενδοσκοπικού εργαλείου, το κυστεοσκόπιο, με το οποίο ο ουρολόγος μπορεί να ελέγξει την ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη και να εντοπίσει πιθανές βλάβες που δεν φαίνονται σε καμία άλλη διαγνωστική εξέταση (υπέρηχοι, αξονική και μαγνητική τομογραφία).

Το κυστεοσκόπιο αποτελείται από μία πολύ μικρή κάμερα, μια πηγή φωτός και διαθέτει 2 κανάλια, το ένα για την είσοδο υγρού (φυσιολογικού ορού) που γεμίζει σιγά-σιγά τη κύστη, και το άλλο για την είσοδο πολύ λεπτών εργαλείων, συνήθως λαβίδων για βιοψία ή ειδικών καθετήρων.

Η διαδικασία της κυστεοσκόπησης

Η κυστεοσκόπηση γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία στην ουρήθρα και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει το συντομότερο στις δραστηριότητές του.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να γίνει η κυστεοσκόπηση: με τη χρήση άκαμπτου ή εύκαμπτου κυστεοσκοπίου.

 • Το άκαμπτο κυστεοσκόπιο προσφέρει καλύτερη εικόνα, μεγαλύτερο κανάλι εργασίας και καλύτερη ροή νερού. Ο χειρισμός του, καθώς και ο προσανατολισμός εντός της κύστης φαίνεται να είναι πιο εύκολος.
 • Το εύκαμπτο κυστεοσκόπιο είναι καλύτερα ανεκτό από τον ασθενή χάρη στην ευχερέστερη δίοδο που προσφέρει, και ενδείκνυται για ασθενείς με υπερτροφικό αυχένα κύστης. Η κυστεοσκόπηση με εύκαμπτο κυστεοσκόπιο  δίνει τη δυνατότητα να γίνει η εξέταση ακόμα και σε ύπτια θέση και να γίνει έλεγχος σε κάθε γωνία-σημείο της ουροδόχου κύστης.

Πότε κάνουμε κυστεοσκόπηση

Ο ιατρός θα προτείνει να γίνει κυστεοσκόπηση αν ο ασθενής παρατηρήσει:

 • Αιματουρία, δυσουρία, ακράτεια ούρων κ.ά.
 • Συχνές και επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις

Επίσης, θα προχωρήσει σε κυστεοσκόπηση για να ελέγξει:

 • Την πιθανότητα απόφραξης της ουρήθρας που προκαλείται από τον προστάτη, λίθους, ή όγκους
 • Προβλήματα που δεν μπορούν να δείξουν οι ακτινολογικές εξετάσεις
 • Προβλήματα που διαπιστώθηκαν σε υπερηχογράφημα, πυελογραφία ή αξονική τομογραφία

Με την κυστεοσκόπηση ο ουρολόγος μπορεί να:

 • Κάνει ψυχρή βιοψία κύστης
 • Απομακρύνει μικρά ξένα σώματα ή λίθους από την κύστη
 • Κάνει τοποθέτηση ουρητηρικών καθετήρων
 • Αντιμετωπίσει προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος, π.χ. αιμορραγίας κύστης

Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται να γίνει κυστεοσκόπηση; 

Η εξέταση πρέπει να πραγματοποιείται σε ασθενείς που  εμφανίζουν αιματουρία μακροσκοπική ή μικροσκοπική (αίμα στην εξέταση ούρων) . Γίνεται επίσης όταν σε άλλες εξετάσεις (υπέρηχοι , πυελογραφία ή αξονική) βρίσκουμε κάτι στην ουροδόχο κύστη που χρήζει διευκρίνισης. Επίσης όταν ένας ασθενή εμφανίζει συμπτώματα από την ούρησή του που δε μπορούν να εξηγηθούν από τις άλλες εξετάσεις. Σαν ρουτίνα γίνεται σε ασθενείς που πάσχουν από θηλώματα ουροδόχου κύστης στο πλαίσιο της παρακολούθησης.

Βιοψία προστάτη διορθικής προσπέλασης

Η διορθική βιοψία προστάτη είναι η συνηθέστερα εφαρμοζόμενη μέθοδος βιοψίας προστάτη και εκτελείται από το ορθό με μια λεπτή βελόνα. Κατά τη βιοψία του προστάτη σε κάθε περίπτωση λαμβάνουμε μικρά κομμάτια προστατικού ιστού, που εξετάζονται, με το μικροσκόπιο, σε ειδικό εργαστήριο. Το μήκος των λαμβανόμενων ιστοτεμαχίων συνήθως είναι 15mm.

Η βιοψία του προστάτη είναι μια γρήγορη, ασφαλής και συχνά ανώδυνη μέθοδος εξέτασης του οργάνου την περαιτέρω διερεύνηση των αποτελέσματων του PSA ή και της δακτυλική εξέταση. Στατιστικά, στο 1/3 των περιπτώσεων, με τη βιοψία ανιχνεύεται καρκίνος του προστάτη.

Η λήψη των τεμαχιδίων δεν γίνεται τυχαία αλλά με συγκεκριμένη σειρά (χαρτογράφηση), ώστε, όταν εξετάζουμε τους ιστούς με το μικροσκόπιο να γνωρίζουμε το τμήμα του αδένα από το οποίο προέρχονται. Η χρήση ενός μηχανήματος υπερήχων , υψηλής ευκρίνειας, επιτρέπει την ακριβή απεικόνιση, σε μεγάλη οθόνη, των ορίων του οργάνου, καθώς και την εντόπιση των ύποπτων και ενδεχομένως παθολογικών περιοχών του προστάτη. 

Η προετοιμασία για τη βιοψία προστάτη

Πριν τη διορθική βιοψία συστήνεται χαμηλός υποκλυσμός για τον καθαρισμό του ορθού. Όλοι οι ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε βιοψία προστάτη ξεκινούν αντιβιωτική αγωγή 1-2 μέρες πριν τη διαδικασία σύμφωνα με τις οδηγίες του ουρολόγου την οποία συνεχίζουν και για λίγες μέρες μετά τη βιοψία. Η αντιβίωση βοηθάει στο να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες εμφάνισης προστατίτιδας.

Οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώσουν τον ουρολόγο αν παίρνουν αντιπηκτικά ή αντι-αιμοπεταλιακά φάρμακα ή αν έχουν κάποια αλλεργία. Στην πρώτη περίπτωση θα πρέπει να διακόψουν την αγωγή για συγκεκριμένο διάστημα σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού τους (καρδιολόγος, παθολόγος, νευρολόγος κλπ)

Η διαδικασία της διορθικής βιοψίας προστάτη

Η διορθική βιοψία του προστάτη εκτελείται συνήθως από εξειδικευμένο ουρολόγο με διάρκεια το πολύ μισή ώρα με χορήγηση μέθης. Δεν απαιτείται νοσηλεία. 

Ο ιατρός αρχικά εισάγει στο ορθό αντισηπτικό και τοπικό αναισθητικό και στη συνέχεια εντοπίζει τον προστάτη με τη βοήθεια μιας ειδικής κεφαλής υπερήχων. Η κεφαλή αυτή είναι κυλινδρική, 2 με 3 εκατοστά. Για την ευκολότερη εισαγωγή στο ορθό και την αποφυγή πρόκλησης τοπικού πόνου η κεφαλή των υπερήχων καλύπτεται με ειδικό gel το οποίο περιέχει τοπικό αναισθητικό.

Στο τέλος της εξέτασης εισάγεται στο ορθό μια γάζα εμποτισμένη σε τοπικό αναισθητικό και αντισηπτικό, την οποία αφαιρεί ο ασθενής μετά την πάροδο 2 ωρών ή και νωρίτερα με την πρώτη κένωση.

Αξιολόγηση αποτελεσμάτων βιοψίας προστάτη

Ένα θετικό ιστολογικό αποτέλεσμα δείχνει με απόλυτη σιγουριά την ύπαρξη καρκίνου του προστάτη. Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό δε συνεπάγεται απαραίτητα τη μη ύπαρξη καρκίνου και οι ασθενείς με αρνητικό αποτέλεσμα θα πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούνται σύμφωνα με τις οδηγίες του Ουρολόγου τους ή να χρειαστεί επανάληψη της βιοψίας μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

Από την ιστολογική εξέταση ο Ουρολόγος μπορεί να συμπεράνει:

 • Τον ιστολογικό τύπο του καρκινώματος
 • Τo βαθμό της ιστολογικής διαφοροποίησης κατά Gleason
 • Το συνολικό βαθμό ιστολογικής διαφοροποίησης κατά ISUP, που καθορίζει τη βιολογική συμπεριφορά (επιθετικότητα) του νεοπλάσματος
 • Την αναλογία υψηλόβαθμου καρκίνου στο παρασκεύασμα
 • Την έκταση του καρκινώματος σε mm ή ως ποσοστό στους ληφθέντες κυλίνδρους βιοψίας
 • Την ύπαρξη δυσμενών προγνωστικών χαρακτηριστικών: εξωπροστατική επέκταση, διήθηση σπερματοδόχων κύστεων, διήθηση λεμφαγγείων, ύπαρξη ενδοπορικού καρκίνου ή διάτρητου/ηθμοειδούς ιστολογικού τύπου (cribriform pattern), περινευριδιακή διήθηση
 • Την ύπαρξη καλοήθους παθολογίας όπως ινομυώδους υπερπλασίας προστάτη ή κοκκιωματώδους προστατίτιδας

Στοιχεία Επικοινωνίας

athenshospital

Διεύθυνση: Ι. Δροσοπούλου 24, Τ.Κ. 11257, Κυψέλη

Τηλ.: 210 8236721-3

Email: info@athenshospital.gr

Βρείτε μας στον Χάρτη

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά

Εγγραφείτε στη λίστα ενημέρωσης

Please enable the javascript to submit this form