Πλαστική χειρουργική στήθους: απενοχοποίηση και ευζωία

Πέμπτη, 09 Μαϊος 2024 13:28

Το γυναικείο στήθος αποτελεί μέρος της ταυτότητας της γυναίκας και είναι σημαντικό για κάθε γυναίκα να έχει την εμφάνιση που εκείνη θέλει. Μια επέμβαση πλαστικής χειρουργικής είναι μια ιατρική πράξη που μπορεί να της προσφέρει το αποτέλεσμα που επιθυμεί για τον εαυτό της χωρίς να πρέπει να νιώσει αμήχανα γι’ αυτή την επιλογή. Σημαντικό ρόλο στην απενοχοποίηση της πλαστικής χειρουργικής παίζει η εξέλιξη των τεχνικών καθώς προσφέρουν βελτιωμένη μετεγχειρητική αποθεραπεία και φυσικό αποτέλεσμα.

Αυτό που πρέπει να προσέξει το άτομο που προχωράει σε μια πλαστική επέμβαση είναι η πλήρης ενημέρωσή του από τον πλαστικό χειρουργό για τη διαδικασία και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, και ο καθορισμός ενός ρεαλιστικού στόχου. Όταν  οι επεμβάσεις αυτές πραγματοποιούνται με λογική και σύνεση, οδηγούν σε υψηλότερη αυτοπεποίθηση και ποιότητα ζωής.

Υπάρχουν διάφορες επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής που μπορούν να γίνουν στο στήθος ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα και τις προσδοκίες  (αύξηση, ανόρθωση, συνδυασμός αύξησης και ανόρθωσης και μείωση). Κάθε επέμβαση είναι εξατομικευμένη και έχει τις δικές της ενδείξεις, αντενδείξεις και περίοδο αποκατάστασης.

Aυξητική στήθους

Η αυξητική στήθους είναι μια από τις πιο δημοφιλείς αισθητικές επεμβάσεις που ενισχύουν την αυτοπεποίθηση της γυναίκας. Πρωταρχικός σκοπός είναι η αύξηση του μεγέθους του στήθους η οποία μπορεί συμπληρωματικά να βοηθήσει και στη διόρθωση μικρής πτώσης του στήθους.

Οι νέες τεχνικές, τα εργαλεία και τα εξελιγμένα ενθέματα προσφέρουν τη μέγιστη ασφάλεια, φυσικό αποτέλεσμα και άμεση αποκατάσταση. Έτσι, οι γυναίκες μπορούν πιο εύκολα να πάρουν την απόφαση για μια επέμβαση αυξητικής στήθους καθώς μπορούν να επιστρέψουν άμεσα στις καθημερινές τους υποχρεώσεις και δραστηριότητες με την κατάλληλη καθοδήγηση από τον πλαστικό χειρουργό.

Πρώτα καταγράφουμε και μετράμε τον υπάρχοντα μαστό λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά του: διαστάσεις, προβολή, όγκος, σύσταση, ελαστικότητα. Στη συνέχεια με βάση συγκεκριμένες μετρήσεις στο σώμα της γυναίκας και το αποτέλεσμα που επιθυμεί αποφασίζουμε για το μέγεθος, τον τύπο, τα χαρακτηριστικά και τη θέση τοποθέτησης του ενθέματος που θα χρησιμοποιηθεί.

Η επέμβαση αυξητικής στήθους γίνεται με γενική αναισθησία. Γίνεται μια μικρή τομή, τοποθετείται το ένθεμα πίσω από τον υπάρχοντα μαστό υπομαζικά, υπομυϊκά ή και σε διπλό πλάνο (dual plane technique). Το χειρουργείο διαρκεί περίπου 1 ½ ώρα. Μετά το τέλος του χειρουργείου, η ασθενής παραμένει για παρακολούθηση στην κλινική για λίγες ώρες ή ένα βράδυ.

Ανόρθωση στήθους - μαστοπηξία

Με την ανόρθωση του στήθους, ή αλλιώς μαστοπηξία, το στήθος ανορθώνεται, βελτιώνεται το σχήμα του και δείχνει πιο νεανικό, γεμάτο και σφριγηλό. Η συγκεκριμένη επέμβαση στόχο έχει να αντιμετωπίσει τη χαλάρωση του δέρματος και το «κρέμασμα» των ιστών που κάνουν το στήθος να δείχνει γερασμένο. Ανάλογα με τον βαθμό πτώσης του στήθους, ακολουθείται διαφορετική τεχνική ανόρθωσης.

Για να αποκατασταθεί το ελκυστικό σχήμα και η νεανική θέση του στήθους, ανορθώνεται ο μαζικός αδένας και αναδιαμορφώνεται η εσωτερική δομή των μαστών, ώστε να ενισχυθεί ο άνω πόλος (η περιοχή πάνω από τη θηλή) που τείνει να «αδειάζει» μετά από εγκυμοσύνη, θηλασμό, αυξομειώσεις του βάρους αλλά και ως αποτέλεσμα γήρανσης. Επιπλέον, ανορθώνεται η θέση της θηλής και μειώνεται η διάμετρος της θηλαίας άλω, ενώ αφαιρείται η περίσσεια του δέρματος για να επιτευχθεί η σφριγηλότητα του δέρματος. Στο πλαίσιο της ανόρθωσης, μπορεί να διορθωθεί και τυχόν ασυμμετρία μεταξύ των μαστών (ανισομαστία).

Σε περίπτωση μικρών και ελαφρώς πτωτικών μαστών, μπορεί να εφαρμοστεί αυξητική μαστοπηξία, δηλαδή η ανόρθωση του στήθους με ταυτόχρονη χρήση ενθεμάτων σιλικόνης. Η ταυτόχρονη μαστοπηξία (ανόρθωση) και αυξητική στήθους είναι μία από τις πιο συχνές κοσμητικές επεμβάσεις στήθους. Χρειάζεται όμως πολύ καλός σχεδιασμός γιατί οι δύο αυτές επεμβάσεις εξασκούν αντίρροπες δυνάμεις στους ιστούς και στο δέρμα.

Το αποτέλεσμα της ανόρθωσης στήθους διαρκεί έως και 20 χρόνια, αφού η διαδικασία της γήρανσης εξελίσσεται διαρκώς αλλά η χαλάρωση θα είναι πολύ μικρότερη λόγω του ότι έχει προηγηθεί η επέμβαση μαστοπηξίας.

Μείωση στήθους

Με την επέμβαση μείωσης στήθους αντιμετωπίζεται το μεγάλο μέγεθος των μαστών, που τις περισσότερες φορές συνοδεύεται από πτώση, χαλάρωση, ακόμα και ραγάδες. Οι μεγάλοι μαστοί προκαλούν λειτουργικά προβλήματα στη γυναίκα με κυριότερα τον πόνο στη μέση, τον αυχενικό πόνο, εξανθήματα κάτω από το μαστό, αίσθημα βάρους στο στήθος αλλά και προβλήματα στην ψυχολογία.

Δε μιλάμε απλά για ένα μικρότερο στήθος αλλά για ένα συνολικό και λειτουργικό αποτέλεσμα για τη γυναίκα. Είναι μια επέμβαση που συνδυάζει αισθητικό αποτέλεσμα αλλά και λειτουργικότητα του στήθους. Η επιλογή ενός έμπειρου πλαστικού χειρουργού είναι κρίσιμης σημασίας και θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο να μην διαταραχθούν οι γαλακτοφόρες δομές του στήθους, ώστε να μην διακυβευθεί ο μηχανισμός του θηλασμού.

Στη συγκεκριμένη επέμβαση αφαιρούμε τμήμα του μαζικού αδένα και του λιπώδους ιστού που ευθύνονται για τη διόγκωση των μαστών. Η μείωση στήθους συνδυάζεται με ανόρθωση στήθους και μετατόπιση της θηλής για καλύτερο αποτέλεσμα. Η επέμβαση αυτή μας δίνει τη δυνατότητα να προσφέρουμε καλύτερο σχήμα στο νέο στήθος με ισορροπημένη εσωτερική ανακατανομή του λίπους και του αδένα. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο σχήμα, τη θέση, την προβολή και την αναλογία του στήθους, ώστε το αποτέλεσμα να είναι απολύτως φυσικό και αρμονικό σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα.

Πλαστική χειρουργική στήθους για άνδρες – Αντιμετώπιση της γυναικομαστίας

Η γυναικομαστία αναφέρεται στο μεγάλο στήθος εφήβων και ανδρών, το οποίο προκύπτει από την υπερβολική αύξηση του μεγέθους του μαζικού αδένα (μαστός). Είναι είτε ιδιοπαθής, δηλαδή χωρίς αιτιολογία ή αποτέλεσμα ορμονικής διαταραχής.

Η θεραπεία της ιδιοπαθούς γυναικομαστίας γίνεται μόνο χειρουργικά ενώ στη γυναικομαστία ορμονικής αιτιολογίας, μπορεί να αντιμετωπιστεί και με φαρμακευτική αγωγή. Το χειρουργείο μπορεί να περιλαμβάνει, ανάλογα με τη σύσταση των ιστών και την περιεκτικότητα σε λίπος, λιποαναρρόφηση, εκτομή του μαζικού αδένα ή και συνδυασμό των δύο, που είναι και ο πιο συνηθισμένος.

Η επέμβαση περιλαμβάνει τη λιποαναρρόφηση και μια μικρή τομή στο κάτω μισό της περιθηλαίας άλω, από όπου αφαιρούμε τον μαστό.

Έτσι το πρόβλημα του μεγάλου στήθους στους άνδρες μπορεί  να λυθεί αποτελεσματικά και με ασφάλεια ώστε να αποκαταστήσει και την αυτοπεποίθησή του ανδρός.

Τι πρέπει να προσέξετε

Θα πρέπει να αναζητήσετε έναν εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό διότι η πλαστική χειρουργική ως ιατρική πράξη δεν είναι μια απλή διαδικασία αλλά απαιτεί εξειδίκευση, λεπτομέρεια και πιστοποιημένα υλικά. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο να πραγματοποιηθούν λεπτομερείς μετρήσεις του στήθους (σε σχέση με τον βαθμό πτώσης, την ελαστικότητα του δέρματος, την πυκνότητα του μαζικού αδένα, την προβολή του στήθους) και να σχεδιαστεί το κατάλληλο χειρουργικό πλάνο. Είναι σημαντικό να διατηρηθούν ακέραια τα αγγεία και τα νεύρα, από τα οποία εξαρτάται η αισθητικότητα της θηλής αλλά και ο μηχανισμός του θηλασμού. Κύριο μέλημα του ατόμου που θέλει να κάνει μια πλαστική επέμβαση θα πρέπει να είναι η ασφάλεια σε συνδυασμό με ένα άρτιο αποτέλεσμα.

 

Το άρθρο επιμελήθηκε ο κ. Καραντώνης Φώτης, Πλαστικός Χειρουργός

Στοιχεία Επικοινωνίας

athenshospital

Διεύθυνση: Ι. Δροσοπούλου 24, Τ.Κ. 11257, Κυψέλη

Τηλ.: 210 8236721-3

Email: info@athenshospital.gr

Βρείτε μας στον Χάρτη

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά

Εγγραφείτε στη λίστα ενημέρωσης

Please enable the javascript to submit this form