Καλοκαίρι και φλεβική ανεπάρκεια: πού να δώσουμε προσοχή!

Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2022 11:27

Το καλοκαίρι μπορεί να είναι μια εποχή χαλάρωσης αλλά για τους πάσχοντες από φλεβική ανεπάρκεια δεν είναι τόσο ευχάριστη και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην καλοκαιρινή καθημερινότητα. Η αύξηση της θερμοκρασίας αυξάνει τα συμπτώματα και μπορεί να επιδεινώσει την κλινική εικόνα ατόμων με φλεβική ανεπάρκεια και κιρσούς με αποτέλεσμα να νιώθουν τα πόδια τους πιο βαριά και πρησμένα. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να αυξήσουν και την πιθανότητα θρόμβωσης.

Πώς επηρεάζει η αύξηση της θερμοκρασίας τη φλεβική ανεπάρκεια;

Η αύξηση της θερμοκρασίας ενισχύει τον πόνο, το αίσθημα βάρους και το πρήξιμο των ποδιών. Επιπλέον, ενισχύει την αφυδάτωση του οργανισμού κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες για θρόμβωση. Η πολύωρη έκθεση των ποδιών στον ήλιο μπορεί να επηρεάσει τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, αυξάνοντας την πιθανότητα για εμφάνιση ευρυαγγειών. Επιπλέον, σε άτομα που έχουν κιρσούς, η αύξηση της θερμοκρασίας που αναπτύσσεται στο δέρμα προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, επιδρώντας αρνητικά στους ήδη διατεταμένους κιρσούς.

Αν προκληθεί έγκαυμα στην επιδερμίδα ενός ποδιού με κιρσούς, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη φλεγμονής προκαλώντας πολύ εντονότερο άλγος και αναστάτωση στη γύρω περιοχή.

Πώς θα μειώσουμε τα συμπτώματα της φλεβικής ανεπάρκειας το καλοκαίρι

Πολύωρο ταξίδι

Αν κάνετε ένα πολύωρο ταξίδι φροντίστε να τεντώνετε τα πόδια σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα και είτε να σηκώνεστε να περπατάτε σε τρένο ή αεροπλάνο ή να κάνετε στάσεις στη διαδρομή για να κινηθεί το σώμα με ένα ολιγόλεπτο περπάτημα. Η κίνηση των ποδιών διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος ενώ η πολύωρη καθιστική θέση επηρεάζει την ομαλή κυκλοφορία του αίματος σε ένα ήδη ταλαιπωρημένο φλεβικό του δίκτυο.

Προστατευτικές ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης

Μην αμελείτε να φοράτε τις προστατευτικές ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης παρά τη ζέστη, αν ακολουθείτε αυτή τη συντηρητική θεραπεία για τους κιρσούς.

Έκθεση στον ήλιο

Προστατευθείτε από τον ήλιο επιλέγοντας ένα καλό αντηλιακό και ανανεώνοντάς το συχνά. Το έγκαυμα μπορεί να μην προκαλεί από μόνο τους κιρσούς αλλά μπορεί να επιδεινώσει την κλινική τους εικόνα.

Σωματική άσκηση

Κάντε γυμναστική και το καλοκαίρι. Το καλοκαίρι είναι ιδανικό για περπάτημα και οποιουδήποτε άλλου είδους γυμναστική, όπως το κολύμπι το οποίο συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του φλεβικού συστήματος. Αυτό θα βοηθήσει στο να νιώσετε τα πόδια σας πιο ανάλαφρα και ξεκούραστα.

Ενυδάτωση του οργανισμού

Το καλοκαίρι ο οργανισμός μας διψάει περισσότερο. Προσπαθήστε να πίνετε συχνά νερό και να τρώτε φρούτα και δροσιστικές σαλάτες για να αποφύγετε τη δημιουργία φλεγμονών και να βοηθήσετε το κυκλοφορικό σας σύστημα.

Ντύσιμο

Επιλέξτε, άνετα φαρδιά και δροσερά ρούχα που ιδανικά θα ήταν καλό να καλύπτουν τα κάτω άκρα για να σας προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία. Επίσης, αποφύγετε τα στενά παντελόνια που πιέζουν το πόδι και τη λεκάνη και μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το κυκλοφορικό σας σύστημα.

Αντιμετώπιση κιρσών το καλοκαίρι

Τους καλοκαιρινούς μήνες είναι σημαντικό να δείχνουμε ιδιαίτερη προσοχή στη διατήρηση της ενυδάτωσης του οργανισμού και στην κινητικότητα του σώματος για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα της φλεβικής ανεπάρκειας. Αν τα συμπτώματα σας βαραίνουν και είναι ανάγκη για πιο δραστική αντιμετώπιση, το καλοκαίρι δεν είναι απαγορευτικό για την επεμβατική αντιμετώπισή τους. Επιπλέον, αν παρατηρείτε κάποια ασυνήθιστη αίσθηση βάρους και άλγους στα πόδια και ερυθρότητα του δέρματος, καλό είναι να εξετάσετε την πιθανότητα φλεβικής θρόμβωσης.

Το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό του Αγγειοχειρουγικού τμήματος του Θεραπευτηρίου Αθηνών προσφέρει σύγχρονες υπηρεσίες αιχμής που αφορούν όλο το φάσμα της αγγειοχειρουργικής, όπως το ενδοαυλικό laser, χρησιμοποιώντας εξελιγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό για οριστική και ανώδυνη αντιμετώπιση των κιρσών.

Επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα 2108236721-23, 2108835655, για να κλείσετε το ραντεβού σας και να ξεκινήσετε άμεσα τις διαδικασίες για τη λύση του προβλήματός σας με ασφάλεια και οικονομία χρόνου.

 • Εξατομικευμένες ιατρικές υπηρεσίες

  Εξατομικευμένες ιατρικές υπηρεσίες

  Το έμπειρο ιατρικό προσωπικό μας είναι δίπλα σας  για να σας προσφέρει εκείνη τη θεραπεία που είναι η καταλληλότερη για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματός σας.

 • Αξιόπιστη ιατρική φροντίδα

  Αξιόπιστη ιατρική φροντίδα

  Ακολουθούμε τα πρότυπα ποιότητας που επιβάλλουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στο πεδίο της σύγχρονης ιατρικής.

 • Προσιτές τιμές

  Προσιτές τιμές

  Για εμάς οι υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας δε θα πρέπει να αποτελούν πολυτέλεια για λίγους.

 • Υπευθυνότητα

  Υπευθυνότητα

  Το προσωπικό του θεραπευτηρίου είναι εκπαιδευμένο και στη διάθεσή σας για να σας εξυπηρετήσει με ποιότητα και σεβασμό.

Στοιχεία Επικοινωνίας

athenshospital

Διεύθυνση: Ι. Δροσοπούλου 24, Τ.Κ. 11257, Κυψέλη

Τηλ.: 210 8236721-3

Email: info@athenshospital.gr

Βρείτε μας στον Χάρτη

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά

logoWhite

Η διεύθυνση και το προσωπικό του Θεραπευτηρίου Αθηνών εγγυώνται την πλήρη ιατρική και νοσηλευτική κάλυψη στα περιστατικά κάθε τμήματος της κλινικής, 24 ώρες το 24ωρο και 365 μέρες το χρόνο!

Εγγραφείτε στη λίστα ενημέρωσης

Please enable the javascript to submit this form