Ποιες είναι οι επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει ο διαβήτης και πώς τις αντιμετωπίζουμε ή προλαμβάνουμε;

Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2022 12:58

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια ασθένεια η οποία μπορεί να προκαλέσει διάφορες επιπλοκές στην υγεία του ατόμου που πάσχει. Αυτές οι επιπλοκές διακρίνονται σε οξείες και μακροπρόθεσμες και οφείλονται κατά κύριο λόγο στη μακροχρόνια υπεργλυκαιμία.

Από έρευνα που διεξήγαγε η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη αποδεικνύουν τη ραγδαία εξάπλωση του Σακχαρώδη Διαβήτη και των προβλημάτων που αυτός προκαλεί τόσο στους ίδιους τους πάσχοντες όσο και στο Σύστημα Υγείας και την οικονομική του επιβάρυνση στην υποστήριξη αυτής της τόσο μεγάλης ομάδας πολιτών χρονίως πασχόντων.

Οι μακροπρόθεσμες επιπλοκές του Διαβήτη αφορούν την επίδραση που έχει η μακροχρόνια υπεργλυκαιμία σε διάφορα σημεία του σώματος επηρεάζοντας τα αγγεία σε όλο τον οργανισμό. Σε αυτές τις επιπλοκές περιλαμβάνονται η αμφιβληστροειδοπάθεια, η καρδιαγγειακή νόσος, η νεφροπάθεια και η Διαβητική νευροπάθεια. Από αυτές τις επιπλοκές η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί κύριο αίτιο θανάτου των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη. Μια αιτία της εμφάνισης επιπλοκών είναι ο αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης και η συνοδός υπεργλυκαιμία.

Πολλοί διεθνείς οργανισμοί (Ευρωπαϊκή Διαβητολογική Εταιρεία, Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη) τονίζουν τη μεγάλη ανάγκη εκπαίδευσης περισσότερων ιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας στην αντιμετώπιση και τη διαχείριση του διαβήτη, λόγω της μεγάλης αύξησης της συχνότητας της νόσου.

Οι επιπλοκές του Σακχαρώδη Διαβήτη στην υγεία

Υψηλή αρτηριακή πίεση: Η αντίσταση στην ινσουλίνη συμβάλλει στο να σκληραίνουν και να στενεύουν οι αρτηρίες με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αρτηριακή πίεση. Περίπου το 70% των ανθρώπων με διαβήτη (τύπου 1 και 2) έχουν και υπέρταση, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές παθήσεις και προβλήματα με τη σκέψη και τη μνήμη.

Καρδιαγγειακά προβλήματα: Τα άτομα με σακχαρώδη Διαβήτη έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο που στην πιο ακραία μορφή της εμφανίζεται ως έμφραγμα του μυοκαρδίου ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλά επίπεδα χοληστερόλης αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Η ύπαρξη Διαβήτη έχει αποδειχθεί ότι επιδεινώνει την κατάσταση των αγγείων. Όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα παραμένουν υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης αθηρωματικής πλάκας και απώλειας της πλαστικότητας των αιμοφόρων αγγείων.

Επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου: Οι ανωμαλίες που προκαλούνται στη ροή αίματος σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου αποδυναμώνουν την πνευματική λειτουργία των ατόμων με Διαβήτη, με αποτέλεσμα αδυναμία στην ικανότητα να σχεδιάζουν, να οργανώνουν, να θυμούνται, να δίνουν προτεραιότητα και να εστιάζουν.

Πρόβλημα στα ούλα: Τα άτομα με διαβήτη είναι πολύ πιθανό να αναπτύξουν περιοδοντικές παθήσεις όπως λοίμωξη των ούλων και των οστών που μπορεί να οδηγήσουν σε οδυνηρά προβλήματα μάσησης και απώλεια δοντιών.

Η συμβουλή μας: Να χρησιμοποιείτε οδοντόβουρτσα και νήμα καθημερινά και να συνδυάζετε το βούρτσισμα των δοντιών με τη χρήση ενός ήπιου αντισηπτικού στοματικού διαλύματος.

Στυτική δυσλειτουργία: Έως και το 75% των ανδρών με διαβήτη θα παρουσιάσουν στυτική δυσλειτουργία κατά τη διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη. Η χαμηλή τεστοστερόνη είναι συχνή στους διαβητικούς, ειδικά αν είναι παχύσαρκοι.

Λοιμώξεις: Τα άτομα με διαβήτη έχουν πολύ πιο αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης κάθε τύπου δερματικού προβλήματος, συμπεριλαμβανομένων των βακτηριακών λοιμώξεων, των μυκητιάσεων όπως και των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

Αποφρακτική άπνοια ύπνου: Πρόκειται για μια σοβαρή διαταραχή του ύπνου στην οποία οι μύες του λαιμού χαλαρώνουν και μπλοκάρουν τους αεραγωγούς κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό επηρεάζει περίπου το 50% των διαβητικών. Το πιο εμφανές σημάδι της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου είναι το δυνατό ροχαλητό.

Αμφιβληστροειδοπάθεια: Περισσότερα από 4 εκατομμύρια άτομα με διαβήτη έχουν κάποιο βαθμό αμφιβληστροειδοπάθειας ή ευαισθησία στο φως. Αυτό συμβαίνει επειδή τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα βλάπτουν τα ευαίσθητα αιμοφόρα αγγεία του οφθαλμού, μια διαδικασία που μπορεί να ξεκινήσει ήδη 7 χρόνια πριν τη διάγνωση του διαβήτη.

Νεφρική ανεπάρκεια: Με την πάροδο του χρόνου, η υψηλή γλυκόζη του αίματος πυκνώνει και λερώνει τα νεφρώνια, μικροσκοπικές δομές μέσα στα νεφρά που φιλτράρουν το αίμα. Περίπου σε ποσοστό 7% των περιπτώσεων υπάρχει διαρροή πρωτεϊνών στα ούρα, ένα πρώιμο σημάδι των προβλημάτων στα νεφρά που προκύπτει από τον διαβήτη.

Νευροπάθεια: Περίπου το 50% των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 θα εμφανίσουν νευροπάθεια, μία από τις πιο κοινές επιπλοκές του διαβήτη με αποτέλεσμα να προκαλέσει πόνο, αδυναμία και πεπτικά προβλήματα, καθώς χτυπά τα νεύρα που ελέγχουν το γαστρεντερικό σύστημα.

Διαβητικό πόδι: Τα άτομα με Διαβήτη έχουν υψηλότερες πιθανότητες να αποκτήσουν πρόβλημα στα πόδια τους, εξαιτίας της υψηλής συγκέντρωσης σακχάρου στο αίμα τους. Οι επιπλοκές αυτές είναι προοδευτικές και αν δεν αντιμετωπιστούν μπορεί να οδηγήσουν σε έλκη και μολύνσεις και σε έσχατο σημείο σε ακρωτηριασμούς.

Η συμβουλή μας: Το Διαβητικό πόδι είναι μια κατάσταση που μπορεί να αποφευχθεί και να ελεγχθεί με τακτική φροντίδα των ποδιών και επίσκεψη στον ιατρό για έλεγχο.

Πρόληψη επιπλοκών διαβήτη

Αλλαγές στο τρόπο ζωής: Η ελάττωση ή η διακοπή του καπνίσματος, ο έλεγχος του σωματικού βάρους και η ένταξη της σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινή ζωή μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπλοκών του διαβήτη.

Τακτικός έλεγχος: Ο τακτικός γλυκαιμικός έλεγχος, η συμμόρφωση στις θεραπευτικές οδηγίες που έχουν δοθεί και η τακτική παρακολούθηση των υπόλοιπων παραγόντων κινδύνου είναι σημαντικές παράμετροι, ώστε να αποφευχθούν οι πιο σημαντικές επιπλοκές. Άτομα με καλή ρύθμιση της γλυκόζης αίματος, της αρτηριακής πίεσης και των λιπιδίων από την έναρξη του διαβήτη έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο για ανάλογα προβλήματα. Επίσης, είναι ο προληπτικός έλεγχος όλων των συστημάτων του οργανισμού και ειδικά των ποδιών.

Στο Αγγειοχειρουργικό Τμήμα του Θεραπευτηρίου Αθηνών μπορείτε να αντιμετωπίσετε αρτηριακές παθήσεις που μπορεί να προκληθούν από τον Σακχαρώδη Διαβήτη και να παρακολουθήσετε και αντιμετωπίσετε τις επιπλοκές του στο Διαβητολογικό Τμήμα.

Επικοινωνήστε με τη γραμματεία της κλινικής μας στα τηλέφωνα 2108236721-723 και 2108835655 και κλείστε το ραντεβού σας.

 • Εξατομικευμένες ιατρικές υπηρεσίες

  Εξατομικευμένες ιατρικές υπηρεσίες

  Το έμπειρο ιατρικό προσωπικό μας είναι δίπλα σας  για να σας προσφέρει εκείνη τη θεραπεία που είναι η καταλληλότερη για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματός σας.

 • Αξιόπιστη ιατρική φροντίδα

  Αξιόπιστη ιατρική φροντίδα

  Ακολουθούμε τα πρότυπα ποιότητας που επιβάλλουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στο πεδίο της σύγχρονης ιατρικής.

 • Προσιτές τιμές

  Προσιτές τιμές

  Για εμάς οι υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας δε θα πρέπει να αποτελούν πολυτέλεια για λίγους.

 • Υπευθυνότητα

  Υπευθυνότητα

  Το προσωπικό του θεραπευτηρίου είναι εκπαιδευμένο και στη διάθεσή σας για να σας εξυπηρετήσει με ποιότητα και σεβασμό.

Στοιχεία Επικοινωνίας

athenshospital

Διεύθυνση: Ι. Δροσοπούλου 24, Τ.Κ. 11257, Κυψέλη

Τηλ.: 210 8236721-3

Email: info@athenshospital.gr

Βρείτε μας στον Χάρτη

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά

logoWhite

Η διεύθυνση και το προσωπικό του Θεραπευτηρίου Αθηνών εγγυώνται την πλήρη ιατρική και νοσηλευτική κάλυψη στα περιστατικά κάθε τμήματος της κλινικής, 24 ώρες το 24ωρο και 365 μέρες το χρόνο!

Εγγραφείτε στη λίστα ενημέρωσης

Please enable the javascript to submit this form