Χριστουγεννιάτικες γιορτές: πηγή άγχους ή χαράς; Ακολουθήστε τις συμβολές μας για γιορτές γεμάτες υγεία και καλή ψυχολογία.

Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2022 13:38

Οι Χριστουγεννιάτικες γιορτές είναι προ των πυλών και η ανάγκη για ξεκούραση και στιγμές χαράς είναι μεγάλη. Προτεραιότητά μας στο Θεραπευτήριο Αθηνών είναι η υγεία όλων καθώς η έξαρση ιώσεων του αναπνευστικού την φετινή περίοδο φθινοπώρου-χειμώνα είναι έντονη και αναμένεται να ενταθεί.

Τι συμβαίνει όμως με την ψυχολογία μας την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και πώς επηρεάζεται; Επηρεάζουν θετικά την ψυχική μας υγεία ή μπορεί και να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα; Οι γιορτές των Χριστουγέννων αποτελούν ευκαιρία για απομάκρυνση από τις απαιτήσεις τις καθημερινότητας είτε αυτές είναι εργασιακές είτε προσωπικές. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι οικογενειακές παραδόσεις και συνήθειες ενισχύουν την σωματική και ψυχική μας υγεία, γιατί αποτελούν πηγή ταυτότητας, ενότητας και προσωπικού νοήματος.

Οι γιορτές όμως μπορεί να αποτελέσουν και πηγή άγχους και μοναξιάς. Πηγή άγχους μπορεί να είναι η προετοιμασία και ανάγκες του γιορτινού τραπεζιού, το κλείσιμο υποχρεώσεων λόγω τέλους του έτους και άλλα. Επιπλέον, οι διατροφικές συνήθειες των γιορτών (αλκοόλ, γλυκά και λιπαρές τροφές), προκαλούν κόπωση και κατά συνέπεια δυσκολία στο να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις με ψυχραιμία. Δεν είναι λίγοι που η εορταστική περίοδος τους προκαλεί κατάθλιψη ή εντείνει το αίσθημα της μοναξιάς και της απομόνωσης.

Το στρες είναι αιτία για πολλά προβλήματα υγείας και καλό είναι να μπορείτε να το διαχειριστείτε. Το αυξημένο και συνεχές άγχος και στρες μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη, καρδιακές παθήσεις, γαστρεντερικά προβλήματα και εμφάνιση φλεγμονών. Επιπλέον, η κακή ψυχική υγεία και το άγχος μπορούν να οδηγήσουν σε αδυναμία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και σε αϋπνίες.

Ακολουθήστε τις συμβουλές μας για να χαρείτε τις γιορτές με αισιοδοξία

Δοκιμάστε τις ευεργετικές ιδιότητες ενός περιπάτου

Ο ελεύθερος χρόνος που έχουμε στις γιορτές είναι μια καλή αφορμή για μεγάλους περιπάτους. Οι μεγάλες βόλτες βοηθάνε στο να αφήσετε το μυαλό σας να αδειάσει ενώ ταυτόχρονα κάνετε καλό στην υγεία σας όπως στην κυκλοφορία του αίματος, τις αρθρώσεις και το σωματικό βάρος. Θα γεμίσετε ζωντάνια και ευεξία. Επίσης, μια βόλτα θα σας βοηθήσει να απομακρυνθείτε για λίγο από τις δελεαστικές λιχουδιές των Χριστουγέννων.

Μπορείτε να μοιραστείτε τις ευεργετικές ιδιότητες μιας βόλτας με αγαπημένα πρόσωπα και να έρθετε πιο κοντά.

Χειριστείτε σωστά το στρες

Το στρες μπορεί να μειώσει τη χαρά που μπορείτε να έχετε και να σας κάνει να χάσετε το νόημα των εορτών.

Δείτε τι είναι αυτό που σας προκαλεί το άγχος και βρείτε τρόπους να το διαχειριστείτε. Αν έχετε πολλές προετοιμασίες για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι ή επισκέψεις, προσπαθήστε να μην αναλαμβάνετε περισσότερες υποχρεώσεις από όσες πραγματικά μπορείτε και προσπαθήστε ό,τι αναλαμβάνετε να το εκπληρώνετε με άνεση. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας ετοιμάζοντας λίστες με τις εορταστικές υποχρεώσεις ξεκινώντας από τα πιο σημαντικά. Αν βρίσκεστε σε δύσκολη οικονομική κατάσταση προσέξτε τον κίνδυνο της  υπερκατανάλωσης και της δαπάνης χρημάτων πέραν των δυνατοτήτων σας. Αν νιώθετε ότι όλα τα βάρη τα προετοιμασίας πέφτουν πάνω σας, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια και να μοιραστείτε τις υποχρεώσεις. Το να βάζουμε άπιαστους στόχους, μπορεί να είναι μια μεγάλη πηγή άγχους. Προσπαθήστε να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες για το τι μπορείτε και τι πραγματικά θέλετε για τις γιορτές χωρίς να πρέπει να τους ικανοποιήσετε όλους.

Φροντίστε την υγεία σας και μειώστε το άγχος

Η κατάσταση της υγείας σας μπορεί να επηρεάσει και την ψυχολογία σας την περίοδο των εορτών. Η αύξηση των ιώσεων λόγω εποχής και η πιθανότητα να προσβληθείτε από Covid-19 μπορεί να επηρεάσει τα εορταστικά σας προγράμματα. Αν παρατηρήσετε συμπτώματα, δράστε έγκαιρα με το τεστ ταυτόχρονης ανίχνευσης γρίπης και κορωνοϊού.

Επικοινωνήστε με τον ιατρό σας για να σας ενημερώσει αναλυτικά σχετικά με τις εξετάσεις ρουτίνας που πρέπει να κάνετε ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και τις ιδιαιτερότητες της υγείας σας.

Μειώστε το άγχος από τις επιπτώσεις μια γρίπης κάνοντας τα απαραίτητα εμβόλια κατόπιν σύστασης και επικοινωνίας με τον ιατρό σας.

Μην αμελείτε να κάνετε όσα απαιτούνται για την υγεία σας γιατί πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

Αν παίρνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή ή η κατάσταση της υγείας σας απαιτεί συγκεκριμένη διατροφή επικοινωνήστε το στους δικούς σας ανθρώπους και διατηρήστε τις δόσεις και ώρες λήψης της αγωγής για να χαρείτε τις γιορτές με υγεία.

Χαρείτε τις νοστιμιές των Χριστουγέννων με μέτρο

Ακόμα και στις γιορτές είναι καλό να ακολουθήσετε πρόγραμμα στα γεύματα και να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη διατροφή ώστε να αποφύγετε το αίσθημα βάρους από τη μεγάλη και απότομη ποσότητα φαγητού. Είναι καλό στο τραπέζι να υπάρχει ποικιλία. Καταναλώνοντας το σωστό μέγεθος της μερίδας από όλες τις τροφές λαμβάνουμε και γευστική ικανοποίηση και εύρος θρεπτικών ουσιών.

Ένα καλό πρωινό μπορεί να ισορροπήσει το αίσθημα πείνας και να γεμίσει τον οργανισμό ενέργεια. Ακόμα και την περίοδο των γιορτών, το πρωινό συνεχίζει να αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Αν ξεκινήσετε την ημέρα σας με μια ισορροπημένη διατροφή που θα προσφέρει πληθώρα θρεπτικών συστατικών, θα σας βοηθήσει να φάτε με μέτρο και να μην «το παρακάνετε».

Πρέπει να έχετε πάντα τον έλεγχο της μερίδας σας. Δεν είναι απαραίτητο να στερηθείτε τις αγαπημένες σας γεύσεις, αρκεί να τρώτε μικρότερες ποσότητες. Ο καλύτερος τρόπος για να μην ξεπεράσετε το όριο είναι να γεμίσετε από την αρχή το πιάτο σας με ότι πρόκειται να φάτε και έπειτα να ξεκινήσετε το γεύμα σας.

Συνεπώς, για να αποτελέσουν οι διακοπές των Χριστουγέννων μια ευχάριστη ανάπαυλα από την καθημερινότητα αρχικά πρέπει να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις που έχουν οι γιορτές στην ψυχική μας υγεία αλλά και τους λόγους που μας κάνουν να αισθανόμαστε άγχος.

Βάλτε τον εαυτό σας και τις ανάγκες του προτεραιότητα και βρείτε το δικό σας προσωπικό νόημα που έχουν οι γιορτές για εσάς και χαρείτε τις με αισιοδοξία.

Το Θεραπευτήριο Αθηνών λειτουργεί καθημερινά και μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα 2108236721-23 για κλείσιμο ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία και διαγνωστικό έλεγχο.

 • Εξατομικευμένες ιατρικές υπηρεσίες

  Εξατομικευμένες ιατρικές υπηρεσίες

  Το έμπειρο ιατρικό προσωπικό μας είναι δίπλα σας  για να σας προσφέρει εκείνη τη θεραπεία που είναι η καταλληλότερη για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματός σας.

 • Αξιόπιστη ιατρική φροντίδα

  Αξιόπιστη ιατρική φροντίδα

  Ακολουθούμε τα πρότυπα ποιότητας που επιβάλλουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στο πεδίο της σύγχρονης ιατρικής.

 • Προσιτές τιμές

  Προσιτές τιμές

  Για εμάς οι υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας δε θα πρέπει να αποτελούν πολυτέλεια για λίγους.

 • Υπευθυνότητα

  Υπευθυνότητα

  Το προσωπικό του θεραπευτηρίου είναι εκπαιδευμένο και στη διάθεσή σας για να σας εξυπηρετήσει με ποιότητα και σεβασμό.

Στοιχεία Επικοινωνίας

athenshospital

Διεύθυνση: Ι. Δροσοπούλου 24, Τ.Κ. 11257, Κυψέλη

Τηλ.: 210 8236721-3

Email: info@athenshospital.gr

Βρείτε μας στον Χάρτη

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά

logoWhite

Η διεύθυνση και το προσωπικό του Θεραπευτηρίου Αθηνών εγγυώνται την πλήρη ιατρική και νοσηλευτική κάλυψη στα περιστατικά κάθε τμήματος της κλινικής, 24 ώρες το 24ωρο και 365 μέρες το χρόνο!

Εγγραφείτε στη λίστα ενημέρωσης

Please enable the javascript to submit this form