Πώς ο Καρκίνος θυρεοειδούς συνδέεται με ένα ασυνήθιστο σύμπτωμα στο έντερο

Δευτέρα, 06 Νοεμβρίου 2023 12:24

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ο συχνότερος καρκίνος των ενδοκρινών αδένων και από τους καρκίνους με την υψηλότερη πενταετή επιβίωση (97-99%). Αν και ανήκει στους σπάνιους καρκίνους, ο εντοπισμός του σε πρώιμο στάδιο σώζει ζωές.

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι καρκίνος που εντοπίζεται στον θυρεοειδή αδένα, τον μικρό αδένα που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος της βάσης του λαιμού. Παράγει και απελευθερώνει ορμόνες οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού.

Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να αναπτύξουν τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό τα συμπτώματα να ελέγχονται το συντομότερο δυνατό.

Συμπτώματα του καρκίνου του θυρεοειδούς 

Τα κύρια συμπτώματα του καρκίνου του θυρεοειδούς είναι τα εξής:

  • Όγκος στο λαιμό. Συνήθως είναι σκληρός, μεγαλώνει σταδιακά και δεν προκαλεί πόνο
  • Βράχνιασμα
  • Πονόλαιμος
  • Δυσκολία στην κατάποση ή στην αναπνοή
  • Πόνος στο μπροστινό μέρος του λαιμού ή μια αίσθηση ότι κάτι πιέζει τον λαιμό σας

Το σύμπτωμα που σχετίζεται με τη λειτουργία του εντέρου

Υπάρχει ένα ασυνήθιστο σύμπτωμα όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα που μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι καρκίνου του θυρεοειδούς. Αυτό είναι τα μαλακά κόπρανα ή η διάρροια. Από την άλλη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι αργές κινήσεις του εντέρου, μπορεί να είναι ενδεικτικές ενός σπάνιου τύπου καρκίνου του θυρεοειδούς που ονομάζεται μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς και αποτελεί το 5% των θυρεοειδικών καρκίνων.

Σε ποσοστό 75% ο όγκος είναι σποραδικός, με αιχμή εμφάνισης τα 40-60 έτη.

Στο 25% των περιπτώσεων, ωστόσο, κληρονομείται, που σημαίνει πως το 50% των μελών μίας οικογένειας θα κληρονομήσει τη νόσο.

Στο 75-95% των ασθενών, το μυελοειδές παρουσιάζεται ως ένα οζίδιο στο θυροειδή.

Σε σχέση με τους άλλους δύο πιο συχνούς τύπους καρκίνου του θυρεοειδούς (θηλώδες, θυλακιώδες), το μυελοειδές είναι πιο επιθετικό. Ένα ποσοστό 15% των ασθενών εμφανίζει δυσφαγία ή βράγχος φωνής, ενώ ένα 5-10% παρουσιάζει απομακρυσμένες μεταστάσεις στο ήπαρ, στα οστά, στους πνεύμονες, στο δέρμα και στον εγκέφαλο.

Συμπτώματα όπως εξάψεις ή διάρροια οφείλονται στην έκκριση ορμονών από τον όγκο και είναι κοινά και σε άλλους νευροενδοκρινείς όγκους.

Ειδικότερα, οφείλονται στην υπερβολική ποσότητα της ορμόνης καλσιτονίνης, που παράγεται από τα μυελικά καρκινικά κύτταρα του θυρεοειδούς.

Αν και αυτά τα συμπτώματα μπορεί να μην οφείλονται σε καρκίνο του θυρεοειδούς, είναι σημαντικό να ελέγχονται από γιατρό, ακόμα κι αν αισθάνεστε καλά.

Όσο νωρίτερα διαγνωστεί ένας καρκίνος, τόσο πιο εύκολο είναι να αντιμετωπιστεί και τόσο πιο πιθανό είναι η θεραπεία να είναι επιτυχής.

 

Επικοινωνήστε με τμήμα Χειρουργικής Θυρεοειδούς & Παραθυρεοειδών Αδένων στο 210-8236721-3 & 210-8835655 και κλείστε το ραντεβού σας άμεσα.

Στοιχεία Επικοινωνίας

athenshospital

Διεύθυνση: Ι. Δροσοπούλου 24, Τ.Κ. 11257, Κυψέλη

Τηλ.: 210 8236721-3

Email: info@athenshospital.gr

Βρείτε μας στον Χάρτη

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά

Εγγραφείτε στη λίστα ενημέρωσης

Please enable the javascript to submit this form