Το Θεραπευτήριο Αθηνών συμμετέχει στο Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας

Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024 09:38

Το Θεραπευτήριο Αθηνών με γνώμονα την πρόληψη και προαγωγή της υγείας, στηρίζοντας όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες, συμμετέχει στο Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας. Οι ωφελούμενες του προγράμματος πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας δικαιούνται δωρεάν διενέργεια Test PAP.

Αξίζει να γνωρίζουμε ότι η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, οφείλεται στον ιό HPV (ιός ανθρώπινων θηλωμάτων). Με τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, εντοπίζουμε έγκαιρα τόσο τις ενδεχόμενες προ καρκινικές και καρκινικές αλλοιώσεις, όσο και τους τύπους του ιού HPV πριν ακόμα οδηγήσουν σε αλλοιώσεις. Έτσι, επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερη πρόληψη.         

Δικαιούχοι του προγράμματος για την Πρόληψη του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας.

Οι γυναίκες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα από 21 έως και 29 έτη και δεν έχουν διενεργήσει εξέταση TEST-PAP ή HPV-DNA TEST κατά τα τρία (3) προηγούμενα ημερολογιακή έτη, δικαιούνται: Επίσκεψη σε Ιατρό Γυναικολόγο και λήψη τεστ PAP και εάν προκύψουν από αυτό συγκεκριμένα ευρήματα, να πραγματοποιήσουν Κολποσκόπηση και λήψη Βιοψίας.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος που έχουν άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν με sms ή email το παραπεμπτικό τους. Όσες δικαιούχοι δεν έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση μπορούν να ανακτήσουν το παραπεμπτικό με το ΑΜΚΑ τους.

Ως εκ τούτου, όταν μια γυναίκα έχει εξεταστεί την προηγούμενη χρονιά, δε συνίσταται να εξεταστεί ξανά κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, αν υπάρχουν ειδικοί λόγοι να επαναλάβει την εξέταση,  μπορεί να την πραγματοποιήσει μέσω ΕΟΠΥΥ, με τη διαδικασία που ισχύει μέχρι σήμερα.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου (ΕΠΠΕ) εκδίδει τα ηλεκτρονικά παραπεμπτικά, τα οποία ισχύουν για έξι μήνες.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό όλες οι δικαιούχοι του προγράμματος πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας να εκμεταλλευτούν τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις και να συμμετέχουν στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, καθώς όσο πιο έγκαιρα εντοπίζεται η νόσος τόσο πιο εύκολα και αποτελεσματικά αντιμετωπίζεται.

Πρόληψη του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι μια σοβαρή απειλή για την υγεία των γυναικών παγκοσμίως. Προκαλείται κυρίως από την μόλυνση με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος μεταδίδεται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής. Οι κίνδυνοι από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας περιλαμβάνουν την προοδευτική εξάπλωση του καρκίνου στα γύρω όργανα, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως αιμορραγία, πόνο και δυσκολίες στην ούρηση και στην αφόδευση. Εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Η πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι ζωτικής σημασίας και μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους. Η τακτική προληπτική εξέταση μέσω τεστ Παπανικολάου (τεστ PAP) και η κολποσκόπηση αποτελούν κεντρικά εργαλεία στην έγκαιρη διάγνωση και την πρόληψη του καρκίνου. Η κολποσκόπηση είναι μια διαγνωστική διαδικασία κατά την οποία ο ιατρός χρησιμοποιεί ένα ειδικό όργανο, το κολποσκόπιο, για να εξετάσει με μεγέθυνση τον τράχηλο της μήτρας. Με αυτή τη διαδικασία, είναι δυνατόν να εντοπιστούν πρώιμες αλλοιώσεις που μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία προκαρκινικών ή καρκινικών κυττάρων.

Η έγκαιρη ανίχνευση μέσω κολποσκόπησης επιτρέπει την άμεση θεραπεία των ανώμαλων κυττάρων πριν αυτά εξελιχθούν σε καρκίνο. Οι γυναίκες που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο, όπως εκείνες με ιστορικό HPV ή μη φυσιολογικά αποτελέσματα τεστ PAP, συνιστάται να υποβάλλονται σε τακτική κολποσκόπηση.

Συνοψίζοντας, η πρόληψη μέσω τακτικών ελέγχων, τεστ PAP και κολποσκόπησης, σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό κατά του HPV, αποτελεί την καλύτερη άμυνα κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, διασφαλίζοντας την υγεία και την ευημερία των γυναικών.

Η δράση και οι υπηρεσίες του ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Στο Θεραπευτήριο Αθηνών λειτουργεί ένα άρτια εξοπλισμένο Γυναικολογικό Τμήμα, το οποίο στελεχώνεται από μια ομάδα έμπειρων και εξειδικευμένων ιατρών, οι οποίοι είναι σε θέση να παρέχουν διαγνωστικές υπηρεσίες, αλλά και σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση ολόκληρου του φάσματος των γυναικολογικών καλοήθων και κακοήθων παθήσεων.

Σχετικά με τη δράση της ΗΔΙΚΑ στο ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ οι ωφελούμενες που συμμετέχουν στο Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας μπορούν να λάβουν εντελώς δωρεάν

Α) Ιατρική επίσκεψη και λήψη Test Pap

Β) Κολποσκόπηση και βιοψία (εφόσον χρειαστεί)

Γ) Επανάληψη λήψης Test Pap (εφόσον  χρειαστεί)

Στο ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ παρέχουμε ολιστικές υπηρεσίες υγείας και στο Γυναικολογικό Τμήμα της κλινικής διενεργούνται οι απαραίτητες χειρουργικές επεμβάσεις σχετικό με τον καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας.      

Στοιχεία Επικοινωνίας

athenshospital

Διεύθυνση: Ι. Δροσοπούλου 24, Τ.Κ. 11257, Κυψέλη

Τηλ.: 210 8236721-3

Email: info@athenshospital.gr

Βρείτε μας στον Χάρτη

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά

Εγγραφείτε στη λίστα ενημέρωσης

Please enable the javascript to submit this form