Τι περιλαμβάνει ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος και πότε ξεκινάει

Τρίτη, 11 Απριλίου 2023 09:04

Ο τακτικός γυναικολογικός έλεγχος στοχεύει στην έγκαιρη ανίχνευση προβλημάτων που αφορούν στην υγεία των γυναικών, συμβάλλοντας στην αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Είναι ένα «δώρο» που κάθε γυναίκα οφείλει στον εαυτό της και που δεν θα πρέπει να αμελεί, ακόμη κι όταν δεν αντιμετωπίζει συγκεκριμένες ενοχλήσεις και συμπτώματα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι πολλές περιπτώσεις φλεγμονών και σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως τα χλαμύδια δεν εμφανίζουν πάντα κάποιο σύμπτωμα και η διάγνωση συχνά τίθεται μόνο εργαστηριακά ή κλινικά από τη γυναικολογική εξέταση.

Με τι συχνότητα πρέπει να ελέγχεται μία γυναίκα;

Καλό είναι ο έλεγχος να γίνεται σε ετήσια βάση. Σε συγκεκριμένες βέβαια, περιπτώσεις, που θα κρίνει ο γιατρός, μπορεί να χρειαστεί, ή και συχνά να απαιτείται, επανεξέταση για κάτι συγκεκριμένο, αυξάνοντας τη συχνότητα από τον 1 χρόνο στους 6 μήνες συνήθως.

Σε τι ηλικία ξεκινάει ο γυναικολογικός έλεγχος;

Από την στιγμή που μία γυναίκα ξεκινά την σεξουαλική δραστηριότητα, καλό είναι ο έλεγχος να γίνεται σε ετήσια βάση, ανεξάρτητα από την ηλικία της. Συνιστάται η πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο να πραγματοποιείται στην ηλικία περίπου των 14 ετών, ακόμη κι αν δεν έχει ξεκινήσει η σεξουαλική επαφή, στο πλαίσιο της οποίας ο ιατρός θα λύσει απορίες που έχει το νέο κορίτσι για το σώμα και την ανατομία του.  Παράλληλα, ο γυναικολόγος θα ενημερώσει τη νεαρή κοπέλα για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τους κινδύνους, τις προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνει, αλλά και τους τρόπους αντισύλληψης.

Από ποιες εξετάσεις αποτελείται ένας γυναικολογικός έλεγχος;

Ο τακτικός γυναικολογικός έλεγχος, αποτελείται συνήθως από την λήψη κολπικού και τραχηλικού επιχρίσματος (Τεστ ΠΑΠ) το υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων , την επισκόπηση των έξω γεννητικών οργάνων  και τον έλεγχο μαστού.

Σε γυναίκες άνω των 40 ετών, χωρίς ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό συμπεριλαμβάνεται η ψηφιακή μαστογραφία και το υπερηχογράφημα μαστού.

Επισκόπηση των γεννητικών οργάνων

Εξετάζουμε τα έξω γεννητικά όργανα, με γυμνό οφθαλμό ή με τη χρήση κολποσκοπίου για την διαπίστωση πιθανόν ανωμαλιών διάπλασης, δερματικές βλάβες (π.χ. σκληρυντικός λειχήνας, καλοήθη ή κακοήθη μορφώματα) σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (π.χ. οξυτενή κονδυλώματα)

Τεστ ΠΑΠ

Στο τεστ ΠΑΠ λαμβάνουμε επίχρισμα από τον τράχηλο και τον κόλπο , το οποίο αποστέλλεται για εξέταση σε Ιατρό Κυτταρολόγο. Με το Τεστ ΠΑΠ διαπιστώνουμε πιθανές φλεγμονές και λοιμώξεις στο κατώτερο γεννητικό σύστημα. Επίσης το τεστ ΠΑΠ συμβάλλει στην ανίχνευση βλαβών από τον ιό του HPV ώστε να γίνει έγκαιρη διάγνωση  πιθανών τραχηλικών και κολπικών δυσπλασιών.

Υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων

Με το υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων, με ενδοκολπικό ηχοβολέα γίνεται πλήρης οπτική απεικόνιση του σώματος της μήτρας, ενδομητρίου και των  εξαρτημάτων. Κατά την εξέταση είναι δυνατή η διάγνωση συγγενών παθήσεων(π.χ. δίκερος μήτρα) , καλοηθών παθήσεων (πχ ινομυώματα, πολύποδες , κύστες ωοθηκών, υδροσάλπιγγες) και κακοηθών παθήσεων.

Στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, απαραίτητο είναι να πραγματοποιείται κάθε χρόνο, καθώς μπορεί να διαγνώσει έγκαιρα κακοήθεις καταστάσεις των έσω γεννητικών οργάνων.

Εξέταση μαστού

Ο έλεγχος καλό είναι να ξεκινά από τις μικρές ηλικίες. Ήδη από τα 18 έτη, κάθε γυναίκα πρέπει να μάθει πώς να αυτοεξετάζεται, δηλαδή να ψηλαφίζει μόνη της το μαστό της μία φορά το μήνα.

Κατά τον ετήσιο έλεγχο είναι απαραίτητη η εξέταση μαστού από τον γυναικολόγο αναλόγως της ηλικίας και του προβλήματος που αναφέρει η ασθενής. Στις γυναίκες άνω των 40 ετών, είναι απαραίτητη η ψηφιακή μαστογραφία και το υπερηχογράφημα μαστών. Κατόπιν ενδείξεων στις γυναίκες,  κάτω των 40 ετών γίνεται υπερηχογράφημα μαστού αλλά και ψηφιακή μαστογραφία εφόσον κριθεί απαραίτητο από το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό της ασθενούς

Στα πλαίσια του ετήσιου γυναικολογικού ελέγχου γίνεται συζήτηση με την γυναίκα για τα ευρήματά της εξέτασης, εξηγείτε η διάγνωση και γίνεται αναλυτική ενημέρωση για την θεραπεία και τους τρόπους αντιμετώπισης

Το Θεραπευτήριο Αθηνών προτάσσει τη σημασία του προληπτικού ελέγχου στην υγεία του ανθρώπου και σε αυτό το πλαίσιο προσφέρει σε ειδικές τιμές γυναικολογικό προληπτικό έλεγχο.

Επικοινωνήστε με τα εξωτερικά μας ιατρεία στο 210-8236721-3 & 210-8835655 και κλείστε το ραντεβού σας άμεσα.

 • Εξατομικευμένες ιατρικές υπηρεσίες

  Εξατομικευμένες ιατρικές υπηρεσίες

  Το έμπειρο ιατρικό προσωπικό μας είναι δίπλα σας  για να σας προσφέρει εκείνη τη θεραπεία που είναι η καταλληλότερη για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματός σας.

 • Αξιόπιστη ιατρική φροντίδα

  Αξιόπιστη ιατρική φροντίδα

  Ακολουθούμε τα πρότυπα ποιότητας που επιβάλλουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στο πεδίο της σύγχρονης ιατρικής.

 • Προσιτές τιμές

  Προσιτές τιμές

  Για εμάς οι υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας δε θα πρέπει να αποτελούν πολυτέλεια για λίγους.

 • Υπευθυνότητα

  Υπευθυνότητα

  Το προσωπικό του θεραπευτηρίου είναι εκπαιδευμένο και στη διάθεσή σας για να σας εξυπηρετήσει με ποιότητα και σεβασμό.

Στοιχεία Επικοινωνίας

athenshospital

Διεύθυνση: Ι. Δροσοπούλου 24, Τ.Κ. 11257, Κυψέλη

Τηλ.: 210 8236721-3

Email: info@athenshospital.gr

Βρείτε μας στον Χάρτη

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά

logoWhite

Η διεύθυνση και το προσωπικό του Θεραπευτηρίου Αθηνών εγγυώνται την πλήρη ιατρική και νοσηλευτική κάλυψη στα περιστατικά κάθε τμήματος της κλινικής, 24 ώρες το 24ωρο και 365 μέρες το χρόνο!

Εγγραφείτε στη λίστα ενημέρωσης

Please enable the javascript to submit this form